У Дніпрі у закладах культури з першого листопада можуть підвищити якість звуку до 30%

22.08.2019 17:15   -
Автор:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновило державні будівельні норми щодо проєктування закладів культури: кінотеатрів, театрів, музеїв, концертних залів та інших.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» із посиланням на Урядовий портал.
Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе розповів, що зміна вимог щодо проєктування акустики в концертних залах, театрах та інших закладах культури необхідна, бо саме від планувальних рішень та матеріалів значно залежить якість звуку.
«І тут ніяка найсучасніша апаратура повною мірою не виправить ситуацію, якщо побудовано неправильно. Ми повністю переглянули застарілі норми, запровадивши сучасні рішення та підходи в плануванні. Нові норми почнуть діяти вже з листопада цього року», – повідомив Лев Парцхаладзе.
Такі зміни дозволять уникати дефектів звуку, у тому числі так званої «театральної луни». А за підрахунками експертів, можна підвищити якість звуку в цілому до 30%.
Згідно з новими нормами, у залах для глядачів у закладах культури повинні бути дотримані нові вимоги щодо об’ємно-планувального рішення та акустичного оздоблення.
рекомендовані значення часу реверберації (післязвучання) звуку;
раціональну структуру ранніх звукових відбиттів на поверхні глядачів;
достатню дифузність звукового поля, а також виключати можливість виникнення концентрації звукових відбиттів з запізнюванням і без «театральної луни».
Для ефективнішого розсіювання відбитого звуку у залах мають застосовуватися спеціальні розсіювальні елементи. А для огороджувальних конструкцій залів не рекомендується використовувати гладкі паралельні пласкі поверхні.
У ДБН зазначено, що одним із важливих етапів акустичного проєктування повинно бути комп’ютерне моделювання і розрахунок локальних акустичних критеріїв. Це потрібно для оцінки розбірливості мови, ясності звучання, гучності тощо.