У Дніпрі стартував ремонт стратегічної гілки, якою на маршрути щодня виходить майже 90 % рухомого складу трамваїв

10.12.2021 17:29   -
Автор:

Стан трамвайних колій є однією із системних проблем Дніпра, яка не вирішувалася десятиліттями. Щоб привести полотна до ладу, мерія проводитиме ремонти спочатку ключових гілок. Місто також веде перемовини з міжнародними фінансовими інституціями для залучення коштів для оновлення трамвайних шляхів і масштабних проєктів для електротранспорту. 

Ремонт трамвайних колій по вул. Миколи Руденка був однією з передвиборних обіцянок міського голови Дніпра. Тут проходить стратегічна гілка, якою з трамвайного депо № 3 щодня виходить майже 90 % рухомого складу трамваїв. Утім, за майже 40 років без ремонту колії суттєво зносилися, тож електротранспорту доводилося суттєво знижувати швидкість на цій ділянці.

«Для оновлення інфраструктури міського транспорту ми багато зробили у попередній каденції і продовжуємо цю роботу нині. Це і нові тролейбусні маршрути, які ми системно запускаємо щороку, і новий рухомий склад великих автобусів. Ми намагаємося якомога швидше вирішити питання трамвайних колій. Але потрібні серйозні капіталовкладення. Я сподіваюся, що домовленості з європейськими банками, з якими ми співпрацюємо у розбудові міської інфраструктури та добудові метро, будуть дієвими. Ми опікуємося цими питаннями – ведемо перемовини з нашими міжнародними партнерами та вишукуємо кошти у міському бюджеті», – сказав міський голова Борис Філатов.

Загалом продовження ремонту по вул. Миколи Руденка заплановане і на наступний рік. У першій черзі замінять майже 2 км колій, а також контактну мережу і 13 переїздів, більшість з яких вкладають залізобетонними плитами.

«Зрозуміло, що все це коштує грошей, і не малих. Зрештою, хто де бачив, щоб якісь великі роботи були дешевими. Нехай роблять, це правильно. Бо ж ремонтів тут не було, здається, з 1980-х так точно», – упевнений місцевий мешканець Олексій.

Водночас, за словами директора департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Ігоря Маковцева, на 2022 рік було виділено кошти на ремонт колії, якою курсує трамвай № 1. Також, як відомо, влітку мерія підписала меморандум за програмою «Зелені міста», де перший проєкт передбачає оновлення трамвайних маршрутів через Кайдацький міст, які сполучають низку житломасивів лівого берега з правобережними транспортними розв’язками. У перспективі новий рухомий склад також йтиме через гілку від депо № 3.