У Дніпрі рятують поранених офіцерів

16.06.2021 17:16   -

Контузія, важке поранення і ампутація. До лікарні ім. Мечникова зі Славного, що під Мар’їнкою, доправили двох українських офіцерів.

14 червня два офіцери підірвались на міні у Славному. Двадцятитрирічному чоловікові уламками снаряду важко понівечило руки і посікло око. Врятувати кінцівку лікарям не вдалося. А в тридцятитрирічного вояка — поранення тулуба. Їхній стан стабілізували, обох прооперували. І зараз загрози життю офіцерів немає.

Увечері 14 червня до Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І. І. Мечникова з району проведення операції Об’єднаних сил військовою авіацією зі Славного доправили двох поранених захисників України,  які постраждали внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої поблизу Мар’їнки на Донеччині. Пораненим надали першу допомогу військові медики, а потім евакуювали для подальшого лікування в Дніпро. Двадцятитрирічному чоловікові уламками снаряду важко понівечило руки і посікло око. Врятувати кінцівку лікарям не вдалося. А в тридцятитрирічного вояка — поранення тулуба. Їхній стан стабілізували, обох прооперували. І зараз загрози життю офіцерів немає.

«Рука була дуже понівечена уламками, видно було всі кісточки, на жаль, нічого з цієї рукою зробити не можна було. Через кілька днів переведемо його до відділення травматології. У другого офіцера непроникаюче поранення тулуба, кінцівок, перевели його для лікування в госпіталь», — розповів генеральний директор ОКЛ ім. І. Мечникова Сергій Риженко.

Про стан поранених і перебіг їхнього лікування розповів гендиректор Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І. І. Мечникова Сергій Риженко.

“Два офіцери доставлені до лікарні Мечникова ввечері 14 червня. Серед них 23-річний лейтенант — важкий. Йому надавали допомогу в реанімаційній залі, а потім, після комп’ютерної томографії, взяли в операційну. У нього дуже понівечена уламками рука. По ній, на жаль, можна було вивчати анатомію. З кисті руки нічого не залишилося, і лікарі змушені були зробити ампутацію. В офіцера також поранення ока. Тож, йому зроблено одразу дві операції. Око вдається врятувати. Наразі військовослужбовець перебуває у відділенні політравми. У нього також ознаки контузії, непроникаючі поранення. Нині його життю вже нічого не загрожує. Він розмовляє. Ми його лікуємо, і гадаю, що за кілька днів переведемо до відділення травматології. Другому офіцеру, який зазнав поранення — 33 роки. Він старший лейтенант. У нього непроникаюче поранення тулуба, кінцівок, але життю нічого не загрожує. Воїну надали допомогу, зробили комп’ютерні томограми і перевели у військовий шпиталь,” — повідомив Сергій Риженко.

Сергій Анатолійович зазначив, що військові, попри поранення, прагнуть служити.

“Ми зробимо все можливе, щоб хлопці не лише повернулися до домівок, а й на службу. Будемо разом з військовими медиками. Бо вони надають екстрену допомогу на полі бою, у прифронтових шпиталях, а ми тут робимо операції, які неможливо виконати на фронті. Усі лікарі працюють як одне ціле. Лікарня Мечникова залишається справжнім форпостом надання медичної допомоги для всіх бійців, які зазнали поранень. І це для нас велика гордість. Через коридори лікарні пройшло 3000 бійців. Можна сказати не пройшло, а їх привезли: 90 відсотків надходили в комі. Їм тут надавали допомогу в реанімаційній залі, у наших операційних. За життєвими показниками зроблено понад 3500 тисяч операцій, перелито 3 тони крові. Усе заради того, щоб ці хлопці мали майбутнє у вільній Україні,” — підкреслив лікар.