У Дніпрі рекетири вимагали “данину” від місцевих підприємців та піддавали їх знущанням у підвалах

05.04.2024 10:11   -

Завдяки спільним зусиллям Служби безпеки України та Національної поліції вдалося припинити діяльність організованого злочинного угруповання, яке протягом тривалого часу тероризувало жителів Дніпра, що знаходиться в зоні бойових дій. Про це пише «Наше місто» з посиланням на пресслужбу СБУ.

Зловмисники наживалися на представниках малого бізнесу, вимагаючи з них гроші. Їхніми методами були провокації конфліктних ситуацій, вигадування штучних боргів, а потім виставлення “рахунків” потерпілим.

У разі відмови сплатити рекетири вдавалися до жорстоких методів: викрадали людей та утримували їх у підвалі, обладнаному під катівню.

Там жертв прив’язували до стільця та жорстоко били, погрожуючи розправою не лише над ними, а й над членами їхніх сімей.

Співробітники Служби безпеки України задокументували випадок вимагання грошей у місцевого ІТ-підприємця. Зловмисники вимагали кошти як “компенсацію” за нереалізований бізнес-проект, в який вони нібито вкладали гроші.

За даними слідства, рекетири вивезли айтішника із зав’язаними очима до підвального приміщення, де застосовували до нього тортури.

В результаті він погодився заплатити і відправив частину суми у криптовалюті. Щоб сплатити “залишок”, він мав звернутися по допомогу до своїх родичів.

Утримуючи підприємця у власному авто, фігуранти возили його по адресах близьких допоки він не зібрав усю суму.

За даними слідства, рекетири планували розширити свій злочинний вплив і обкласти “даниною” більшу частину малого бізнесу.

Завдяки вмілим діям правоохоронців було вчасно зупинено злочинну діяльність групи небезпечних злочинців.

Організатором угруповання та його спільником виявились представники місцевого криміналітету, які вже мали судимість за тяжкі злочини.

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання зловмисників було вилучено зброю, боєприпаси, значну суму готівки та мобільні телефони з відеозаписами, що свідчать про знущання над потерпілими

Наразі затриманим повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини);
  • ст. 189 (вимагання);
  • ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Зловмисники перебувають під вартою. Тривають оперативні та слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до діяльності угруповання. Також перевіряється інформація щодо інших фактів злочинної діяльності.

Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

За матеріалами Наше Місто.