У Дніпрі провели унікальну операцію на серці немовляти у Центрі матері і дитини

09.11.2021 07:57   -

У Дніпрі лікарі провели унікальну операцію на відкритому серці немовляти, – повідомляє Центр матері і дитини ім. професора Руднєва.

Маленький пацієнт народився з серцевою вадою. Кардіохірурги провели радикальну корекцію міжшлуночкової перегородки.

«Під час таких операцій на кілька годин серце малюка зупиняють, а «серцем» дитини стає АІК – апарат «штучне серце – легені». Раніше такі операції проводилися тільки в столиці. Але завдяки оснащенню Центру матері і дитини сьогодні вони можливі і у нас», – йдеться в повідомленні.

Операція тривала понад п’ять годин. П’ять годин дитина була підключена до апарату «штучне серце – легені»

Відзначається, що дитина вже йде на поправку.

Новозбудований хірургічний корпус Центру матері та дитини ім. Руднєва у Дніпрі відповідає новітнім світовим стандартам. Його звела Дніпропетровська облдержадміністрація 2018 року завдяки децентралізації. Вперше маленькі українці мають доступ до надсучасної медицини у звичайній обласній лікарні. 

Його звела Дніпропетровська облдержадміністрація

Шестиповерхову будівлю найсучаснішої в Україні дитячої хірургії звели обласним коштом.

«Новий хірургічний корпус Центру матері та дитини ім. Руднєва – дитяча клініка з унікальними можливостями. Всередині все відповідає надсучасним світовим стандартам. Втілення хірургії майбутнього у звичайній обласній лікарні стало можливим завдяки децентралізації. Реформа, ініційована Президентом України Петром Порошенком декілька років тому, вже дала добрі плоди. Нині регіон має достатньо ресурсів для втілення наймасштабніших проектів у соціальній сфері. Серед них – і новозбудоване хірургічне відділення», – зазначав радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Голик.

Вперше дитяча лікарня області має ангіограф

 Одночасно хірургічне відділення зможе одночасно прийняти близько ста маленьких пацієнтів.

Головна гордість хірургів – сучасні операційні. В них досягнуто максимальної стерильності – завдяки ламінарним потокам та спеціальним фільтрам. Висока швидкість потоку повітря знижує ризик інфікування до мінімуму. Всі двері в операційних – із сенсорами. Їх можна відчинити, не торкаючись кнопки. Навіть стіни в операційному блоці – з антибактеріальним покриттям. Замість звичайних балонів із киснем – централізоване постачання кисню, повітря, вакууму. І в операційні, і просто в палати. Все – для максимальної безпеки маленьких пацієнтів.

Надсучасне обладнання дозволяє оперувати найменших новонароджених – вагою від 400 грамів. Новітні наркозні станції – зі штучною вентиляцією легенів. Є і остання модель апарата штучного кровообігу. Операційна лампа – з відеокамерою. Тепер консиліум можна проводити в режимі онлайн. Вперше дитяча лікарня області має ангіограф. Із ним можна обходитися без відкритого втручання на серце, а ще – проводити найтонші нейрохірургічні операції.

 Завдяки сучасному обладнанню хірурги зможуть прооперувати у дитини з різними вродженими вадами одночасно декілька органів. Це значно скоротить час перебування пацієнта під наркозом, і результат буде кращим, кажуть лікарі.

Відділення інтенсивної терапії – наче в кращих лікарнях Європи. Ліжка – із підігрівом. Замість звичних тумб – сучасні консолі. І зручно, і менше пилу. Поруч – цифровий пересувний рентген-апарат. Якщо є підозра на перитоніт чи пневмонію, можна оперативно провести діагностику.

Вперше дитяча лікарня області має власну кардіохірургію. А ще – ортопедію і травматологію, відділення реконструктивно-пластичної хірургії, захворювань голови та шиї.

Ліжка – із підігрівом