У Дніпрі пройшла акція «Свободу Полоненим!»

26.07.2018 11:30   -
Автор:

За останні 4 роки війни через полон пройшли 3 300 осіб (і військових і цивільних). Ще 300 осіб вважаються зниклими безвісти, а 113 лишаються заручниками. Акція проходила у кількох містах України із 7 по 14 липня. 10 липня вона відбулася і у Дніпрі, де зібралися родичі полонених, зниклих безвісти.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ»
Акція була покликана привернути увагу до
– українських військовополонених
– зниклих без вісти солдат
– незаконно утримуваних цивільних осіб (а в застінках проросійських бойовиків знаходяться не лише військові), які перебувають на окупованих територіях України та заручників Кремля.
«Мами надзвичайно складно переживають цю ситуацію. Ми хочемо привернути увагу суспільства, влади та громадян до цієї проблеми та допомогти повернути наших хлопців додому, – зазначає Алла Макух, представник громадської організації #Берегиня, яка об’єднує у собі мам наших полонених та зниклих солдат. – Мами не опускають руки, ми будемо залучати міжнародні організації, – представників ООН, ОБСЄ, Червоний Хрест. Вони можуть тиснути на «адміністрацію» окупованих територій. Особливо важко стоїть питання по зниклими безвісти. У їхніх родичів є відео чи фото матеріали із російських ЗМІ, які вказують на те, що їх хлопці перебувають у полоні. Втім, ніхто не надає інформацію про їх конкретне місцезнаходження. Зараз вони не допускають до місць утримування полонених та заручників представників міжнародних організацій, а утримувати їх можуть не лише у тюрмах чи відділках своїх силових установ, – їх можуть тримати на заводах чи навіть у копанках, – говорить Алла Макух.
«Під час акції ми склали пряме звернення до уряду, Президента та Уповноваженого із прав людини вжити усіх заходів аби допомогти звільнити військових та цивільних заручників, усіх громадян України та політичних в’язнів на території РФ», – говорить представниця Правозахисна Група «СIЧ» Наталья Кожина.
Незважаючи на те, що звільнення наших громадян залежить, звісно від керівництва держави-агресора та її маріонеток на Донбасі, правозахисники вказують і на недостатні дії української влади.
«Ми вимагаємо, аби влада виконувала міжнародне право по питанням військовополонених: створення комісій щодо обліку військовополонених у рамках мінського мирного процесу. Є постанова Кабінет Міністрів України про виплату матеріальної допомоги та соціальний захист військовополонених, що були звільнені у грудні 2018-го року, – зазначає Наталя Кожина. – Ми вимагаємо, аби вона поширилася на усіх військовослужбовців, які перебували у полоні. Ми внесли у парламент законопроект про реабілітацію військовополонених, який передбачає безкоштовну медичну, психологічну та соціальну допомогу нашим солдатам» – говорить Наталя Кожина.
Цікаво: за словами правозахисників, на п’ятому році війни в Україні досі не існує офіційного статусу військовополонений.
«Це – прогалина у нашому законодавстві, яка тягне за собою багато наслідків: уповноважені із прав людини не мають доступу до місць утримання заручників та полонених, зниклі особи не розшукуються, бо немає державного механізму пошуку. Після акції ми направили звернення до народного депутата Андрій Денисенко щодо підтримки вимог на законодавчому рівні. Він їх підтримав», – підкреслила Кожина.
Звернення до керівництва держави закріпили своїми підписами і громадяни», – йдеться у повідомленні.