У Дніпрі помічають будинки, де є хворі на коронавірус

29.04.2020 12:22   -

У соцмережах з’явились фото оголошень, що сповіщають мешканців багатоповерхових будинків про те, що серед їх сусідів були особи, яких госпіталізували із підозрою на коронавірус.

На оголошенні зазначені контакти департаменту охорони здоров’я Дніпровської міської ради, а видання Радіо Свобода повідомляє, що за даними прес-служби мерії, оголошення розвісили на близько 150 будинках міста.

Міська влада зауважує, що такі заходи пов’язані із заходами безпеки і мають на меті зменшення кількості хворих.

Втім, щодо правових підстав такої діяльності є зауваження.

«Цими даними можуть користуватись медико-епідеміологічні служби та органи виконавчої влади, наприклад, щоб зробити додаткову дезінфекцію в під’їзді, але в жодному разі не можна поширювати ці дані для загалу. У під’їздах люди часто одне одного знають і людину вирахувати нескладно. Ми радимо людям, якщо вони відчувають дискримінацію через оприлюднення даних, звертатися до регіонального уповноваженого з прав людини або поліції», – прокоментувала для Радіо Свобода ситуацію юристка Віталія Серебрянська.

У соціальних мережах такі заходи викликали у людей неоднозначну реакцію – одні вважають це грубим порушенням прав, а інші хочуть знати, чи не живе поруч із ними хвора людина.