У Дніпрі обміліла річка: у чому причина

07.02.2023 16:25   -

За дорученням міського голови Дніпра Бориса Філатова черговий по місту Семенко Олег Борисович, директор департаменту екологічної політики, відвідав головну водну артерію країни у зв’язку з падінням рівня води та поспілкувався з експертами у сфері екології та водних ресурсів.

За словами голови ГО «Підводних мисливців та рибалок» Валентина Левшина, через війну та постійні обстріли пошкоджено шандори Каховської ГЕС, і вода безконтрольно відходить з водосховища. В Запорізькій області відбувається стрімке зниження води, через що багато малих річок втратили місця впаду в Дніпро.

«Наразі через військову агресію збитки рибному господарству становлять близько 390 млн гривень. Що стосується дніпровського водосховища, ми бачимо зниження рівня води до 50 см у висоту. Це відбувається тому що рівень води у Каховському водосховищі вирівнюється за рахунок води з вищих водосховищ, щоб запобігти екологічній катастрофі. Через стрімке зниження рівня води стає під загрозою і нерестова кампанія, яка скоро почнеться», — говорить Валентин Левшин.

«Водна проблема актуальна не тільки зараз і пов’язана не тільки з війною. Центральні регіони, зокрема і Дніпро, мають проблемними з водозабезпеченням. Це пов’язано і з кліматичними змінами (останніми роками ми бачимо теплі зими), і з роботою підприємств, і надалі ситуація може тільки погіршуватись. Цього року також тепла зима. Це добре з точки зору енергетики, але через незначне накопичення снігового покриву ми не будемо мати навесні промивання талих вод. Це означає, що влітку може виникнути гідрологічна посуха. Ці питання потрібно моніторити. Сподіваюсь, навесні ми повернемо водний моніторинг і будемо розуміти стан проблеми та шляхи вирішення. Загалом питання річки Дніпро вимагає і загальнонаціональної координації, і регіональних програм», — повідомляє Олексій Ангурець, експерт з оцінки впливу на довкілля, голова ГО “Зелений світ — Друзі Землі”, заступник директора з питань екології КП «Центр екологічного моніторингу “Дніпропетровської обласної ради”».

Рішення щодо регулювання рівня води у р. Дніпро приймається Міжвідомчою комісією по узгодженню режимів роботи Дніпровських водосховищ. На цей час, за інформацією Регіонального офісу Агенства водних ресурсів, жодних екологічних проблем немає, зниження рівня води в річці відбувається контрольовано і через роботу Кам‘янської та Дніпровської ГЕС.