У Дніпрі ліквідовано конвертцентр з обігом 240 млн грн

29.10.2018 12:30   -
Автор:

Співробітниками податкової міліції ГУ ДФС Києва під процесуальним керівництвом прокуратури Києва в рамках кримінального провадження за фактами фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах припинено діяльність міжрегіонального конвертаційного центру, офіс якого знаходився в Дніпрі.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу ГУ ДФС у Дніпропетровській області.
Для прикриття незаконної діяльності фігуранти створили, зареєстрували і придбали корпоративні права низки транзитних і фіктивних підприємств, на рахунки яких компанії-вигодонабувачі перераховували кошти за нібито надані послуги, товари тощо. Отримані кошти знімалися готівкою і разом з підробленими первинними документами передавалися замовникам послуг за винятком 10-12%, які служили винагородою зазначеної групи осіб за надання незаконних послуг.
Таким чином протягом 2016-2018 років було проконвертовано 240 млн. грн.
Більшість фіктивних фірм, які використовувалися в схемі руху коштів, були зареєстровані в місті Києві, а їх засновниками і керівниками значилися особи, зареєстровані в різних областях України. При цьому підбором цих підставних осіб і реєстрацією фірм займався діючий адвокат. Обшук в його офісі проходив за погодженням з прокурором міста Києва та в присутності представника Національної асоціації адвокатів України.
Під час проведення спецоперації зловмисники забарикадувалися в офісі конвертаційного центру та намагалися знищити документацію про протиправну діяльність, однак співробітникам податкової міліції вдалося запобігти фізичному знищенню доказів.
Всього в ході семи обшуків вилучено готівкові кошти в національній та іноземній валютах на загальну суму майже 1 млн. гривень, 70 печаток, з яких 10 – печатки підприємств-нерезидентів, комп’ютерну техніку та засоби зв’язку, що використовувалися у протиправній діяльності, 125 сім-карт різних телеком-операторів, прив’язаних до рахунків підприємств з ознаками фіктивності, 6 банківських карток, які використовувалися для зняття готівки. Крім того, було вилучено оригінали реєстраційних документів українських та іноземних фірм, а також фінансово-господарську документацію підприємств з ознаками фіктивності по взаємовідносинах із контрагентами.
Тривають слідчі дії.