У Дніпрі ієрархів УПЦ закликали до участі в об’єднавчому Соборі

23.11.2018 13:30   -
Автор:

Сьогодні, 23 листопада, представники різних громадських організацій вже втретє вийшли на акцію під будівлю Дніпровської єпархії УПЦ МП з проханням взяти участь у Об`єднавчому Соборі Православних Ієрархів.
Про це повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на “Дніпроград“.
На початку грудня у Києві відбудеться об’єднавчий собор для створення Єдиної помісної православної автокефальної Церкви, на якому представники українських православних церков мають затвердити рішення про об’єднання церкви, обрати Предстоятеля єдиної помісної автокефальної УПЦ, який від її імені одержить Томос.
“Наразі відомо, що від УПЦ МП з усієї України долучаться до собору лише десятеро священнослужителів. Усі інші – збори проігнорують. Адже з Москви прийшло попередження, аби УПЦ МП не брав в цьому участь, бо будуть певні покарання. Владика Іриней з Дніпра також не збирається їхати до Києва. Тому ми зібрали підписи вірян з Січеславщини і просимо його все ж долучитися до собору. Тому що віряни за Томос”, – розповів голова ГО “Майдан Січеслав-Дніпро” Віктор Романенко.

Активісти протягом декількох тижнів виходять до єпархії московського патріархату із закликами підтримати створення в Україні Єдиної помісної православної автокефальної Церкви. На цей раз до активістів нарешті вийшов владика Іриней.
“Ми маємо свій Томос, який нам надав московський патріархат у 1991 році. Наразі прийняття Автокефілії опустошить усі собори, як це відбувається в Європі. Там люди не ходять у церкву – там пусті храми. Тому не треба робити об’єднання штучно. Ми молимося за усіх, і за Московську церкву. На зборище не поїду”, – зазначив владика Іриней.

Під час спілкування активістів із Іринеєм були також присутні ворожо налаштовані “віряни”, які проклинали тих, хто за Єдину автокефальну церкву. Жінки голосно кричали, проклинали та запевняли присутніх, що вони горітимуть у “божому вогні”. Пізніше вони накинулися на активістів та намагалися вирвати плакати. Чоловіки в свою чергу звинувачували усіх у продажності.


“Ідіть у свою секту. До нас не лізьте”, – вигукнула одна з вірянок, яка не захотіла говорити своє ім’я.
Також ніхто із противників автокефалії не зміг пояснити, що означає “Томос” та чому вони проти об’єднання. Зазначимо, що охороняти Іринея та московську церкву приїхала приватна охорона фірма “Гуард”.
“Ми прийшли з повагою та мирно. Передати звернення до владики, аби той все ж подумав і долучився до собору. З нашого боку – жодних радикальних вимог і агресії. А поведінку московської церкви ви бачите самі”, – зазначив Романенко.