У Дніпрі демонтували пам’ятник росіянину Михайлу Ломоносову

06.01.2023 14:49   -

Сьогодні у Дніпрі демонтували пам’ятник російському вченому Михайлу Ломоносову. Це остання па’мятка, яку демонтували згідно з рішенням виконкому №1055, передає “Наше місто”.

Памʼятник Михайлу Ломоносову виконаний із бронзи. Його висота 7,7 метрів. Точна вага невідома.

Ломоносов зʼявився на цьому місці у 1971 році. А до нього тут стояла скульптура російської імператриці Катерини ІІ, яка загадковим чином зникла під час німецької окупації.

«Пам’ятка увічнює ім’я Ломоносова, який зробив чималий внесок у розвиток точних та природничих наук. Проте не варто забувати, що саме ця людина була першою, хто назвав українську мову «російсько-польським діалектом». Після нього цю тезу підхопили й інші російські діячі. Окрім цього Ломоносов стверджував, що завдання історії – підкреслювати велич і давнину російського народу, а про темні сторінки в його історії слід замовчувати», – розповів заступник мера Дніпра Михайло Лисенко.

Памʼятник Ломоносова, як і 7 демонтованих раніше, буде зберігатись на території одного з комунальних підприємств.

Його подальша доля, як і доля його «колег», буде вирішуватися фахівцями Дніпровської міської ради. Постаменти поки що не чіпатимуть. Що буде розміщено на місцях демонтованих памʼятників поки теж невідомо.