У Дніпрі було проведено відеоконференцію із послом України в Бразилії: червоно-чорний прапор сколихнув далеку країну

17.06.2020 10:17   -

16 червня у Дніпрі, у приміщенні бразильського культурного центру Університету митної справи та фінансів, було проведено відеоконференцію із Надзвичайним і Повноважним Послом України в Бразилії Ростиславом Троненком.

Зустріч була організована за підтримки Почесного консула Бразилії в м. Дніпро Олега Василенка та шеф-редактора всеукраїнського щомісячника “Бористен” Фіделя Сухоноса, а також за сприяння адміністрації Університету митної справи та фінансів.

Тема онлайн-зустрічі – “Інтерпретація національних та історичних символів України в Бразилії”, – була зумовлена необхідністю роз’яснення значення української символіки в контексті інформаційного поля Бразилії.

Справа в тому, що з кінця травня цього року на масових акціях у бразильських містах почали з’являтись українські національні символи, зокрема, червоно-чорний прапор УПА. В одному із бразильських ЗМІ даний український символ було названо “неонацистським”.

Ще тоді пан посол Ростислав Троненко відреагував на публікацію зверненням до бразильської влади із зауваженням про те, що подібна інтерпретація червоно-чорного прапора не відповідає дійсності і принижує Україну.

«26 травня журнал «Вежа» опублікував статтю «Маніфестація на підтримку Ж.Болсонаро на проспекті Пауліста має навіть неонацистський прапор», в якій було зроблено довільну і суб’єктивну спробу інтерпретувати значення історичних та державних символів України, навмисно вставляючи їх в контекст внутрішніх дискусій у Бразилії. Посольство України в Бразилії категорично відкидає заголовок згаданої статті як упереджений і такий, що не відповідає дійсності», – написав тоді Троненко.

Втім, атаки бразильських ЗМІ на червоно-чорний не припиняються до цих пір. Саме тому, виникла необхідність комунікації українських дипломатів у Бразилії із представниками інтелігенції та громадськості Дніпра, що в подальшому дасть можливість нашим дипломатам адекватно і аргументовано доносити інформацію про Україну і її символи в бразильському інформаційному полі.

На думку посла Ростислава Троненка, сама поява українських національно-історичих символів у публічному просторі Бразилії є явною провокацією – є всі підстави вважати, що ці акції ініційовані країною-агресором – Росією.

В обговоренні проблеми взяли участь також голова Спілки українців Португалії Павло Садоха, історик, професор Дніпровського національного університету імені О. Гончара Олександр Нікілєв та кандидат філософських наук, ветеран АТО Дмитро Снітько.

Науковці підкреслили, що актуалізація українських національних символів, у тому числі і прапора УПА, стала природною реакцією на російську агресію у 2014 році. Українські національні символи, що були заборонені за радянської доби, знайшли своє місце в умовах необхідності відродження української самосвідомості та ідентичності для протистояння зовнішній агресії. Ніякого нацистського чи расистського забарвлення українські символи самі по собі не мають, а тому, будь-які подібні інтерпретації є хибними.

Нагадаємо, що події скандалу наdколо прапору УПА в Бразилії співпали за часом із підняттям у Дніпрі червоно-чорних прапорів біля адміністративних будівель – міськради Дніпра та Обласної держадміністраці.