У Дніпрі активно допомагають паліативним хворим

09.08.2021 16:45   -
Автор:

У Дніпрі діє муніципальна програма надання допомоги паліативним хворим. Загальний обсяг її фінансування з міського бюджету на 2022–2026 роки становить 42 млн грн. Серед основних заходів – організація виїзних бригад для надання допомоги паліативним хворим удома, забезпечення їх ліками, знеболювальними, технічними засобами реабілітації (сечо- і калоприймачами, високопоглинальними прокладками, підгузками тощо) в амбулаторних умовах та стаціонарних відділеннях.

«Станом на 2020 рік у Дніпрі на обліку сімейних лікарів перебувало 2 642 паліативні хворі. У рамках програми технічними та лікарськими засобами, а також знеболювальним було забезпечено на загальну суму майже 5 млн грн. Також у місті створено 4 виїзні паліативні бригади: 2 дорослі й 2 дитячі. Наразі у Дніпрі працюють відділення для паліативних хворих на базі 6-ї, 9-ї, 16-ї, 12-ї, лікарні швидкої медичної допомоги, 6-ї дитячої та клінічної лікарні матері та дитини ім. Руднєва. У рамках міської паліативної програми цього року на стаціонарну допомогу передбачено 1,3 млн грн з муніципального бюджету», – сповістила начальниця відділу спеціалізованої медичної допомоги департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Тетяна Прибиток.

На зображенні може бути: 1 особа

Послуги з догляду за паліативними хворими в амбулаторних умовах надаються також у міських територіальних центрах соціального обслуговування.

«Соціальні працівники доглядають паліативних хворих вдома, згідно із затвердженими державою стандартами. Також при центрах працюють пункти користування реабілітаційним обладнанням. Тут можна отримати протипролежневі матраци, ходунки, палиці, милиці, інвалідні візки тощо», – сказала заступниця директора міського територіального центру соціального обслуговування, надання соціальних послуг міської ради Тетяна Литвин.

На зображенні може бути: у приміщенні

Нині у Дніпрі до відкриття готують окремий корпус для паліативних хворих – на базі міської клінічної лікарні № 16 (вул. Перемоги, 113). Це перший у Дніпрі та області хоспісний центр. Його вже капітально відремонтували: замінили внутрішні та зовнішні комунікації, дах, підлогу, вікна. Укріпили фундамент та оздобили фасад. Усередині також провели капітальний ремонт з урахуванням потреб людей з інвалідністю.

На зображенні може бути: у приміщенні та коридор

«У відділенні створено усі умови для перебування паліативних хворих за європейськими стандартами. Тут облаштовано 33 одно-та двомісні палати, обладнані системами сповіщення та відеоспостереження, пожежною сигналізацією. У кожній передбачено санвузол та душова для людей з обмеженими можливостями. Окрім палат у відділенні планується розмістити перев’язувальну, лабораторію, фізіотерапевтичний та рентгенкабінети. Хоспіс розрахований на близько 50 пацієнтів», – розповіла медична директорка з паліативної та хоспісної допомоги КНП «Міська клінічна лікарня № 16» ДМР Юлія Щетко.

На зображенні може бути: 1 особа та стоїть