У Держдепартаменті заявили, що США продовжать боротися з «Північним потоком 2»

06.10.2021 08:51   -

Вашингтон продовжить виступати проти проекту «Північний потік 2», заявив учора представник Держдепу США Нед Прайс, коментуючи заповнення газом першої нитки цього газопроводу, – повідомляє FinMarket.

«У нас немає конкретної реакції на оголошення, на яке ви посилаєтеся (про закачування газу в першу нитку трубопроводу – ред.). Наша політика, як ми вже дали чітко зрозуміти, полягає в тому, що ми продовжуємо виступати проти цього газопроводу», – заявив Прайс, відповідаючи на відповідне запитання в ході брифінгу .

«Ми продовжуємо вважати, що це геополітичний проект Російської Федерації», – зазначив Прайс.

За його словами, Вашингтон продовжить застосовувати закон щодо «Північного потоку 2» відповідно до періодичного огляду США санкцій проти цього проекту.

Раніше в понеділок оператор Nord Stream 2 (належить «Газпрому») повідомив, що почалася процедура заповнення газом першої нитки газопроводу «Північний потік 2».

«З 4 жовтня нитка буде поступово наповнюватися газом, щоб досягти обсягу і тиску, необхідних для подальшого технічного тестування. Раніше були проведені пусконалагоджувальні роботи для контролю цілісності газопроводу, в тому числі внутрішньотрубна інспекція з використанням спеціальних діагностичних пристроїв (так званих «інтелектуальних» поршнів), а також зовнішні візуальна і інструментальна перевірки», – йдеться в повідомленні.

США ввели ряд санкцій відносно структур, що беруть участь в будівництві «Північного потоку 2». Вони спрямовані як проти компаній, що інвестують в будівництво, так і проти страховиків суден, сервісних компаній, що виконують геодезичні, траншейні, зварювальні та інші роботи. Під санкції підпадають також компанії, які здійснюють тестування та сертифікацію проекту.

Укладання першої нитки газопроводу завершилася на початку червня, другої – у вересні. Раніше в «Газпромі» говорили про намір почати поставки газу новою магістраллю ще в 2021 році. Потенційно по ній може бути поставлено до Європи до кінця року 5,6 млрд куб. м газу, заявив російський монополіст.

На початку вересня Федеральне мережеве агентство ФРН (Bundesnetzagentur) отримало документи на сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного газотранспортного оператора. Розгляд документів та прийняття рішення займе до чотирьох місяців. Потім рішення повинно бути передано Єврокомісії.