У Білорусі оголосили про початок загальнонаціонального страйку з 1 листопада

26.10.2021 09:15   -

У Білорусі оголосили про початок загальнонаціонального страйку з 1 листопада. Про це заявив голова Білоруського об’єднання робітників (БОР) Сергій Дилевський, – повідомляє Telegram-канал NEXTA.

«Ми, Білоруське об’єднання робітників, оголошуємо початок загальнонаціонального страйку з 1 листопада 2021 року! Ми зупинимо виробництво в усій країні, поки кожна з десяти вимог не буде виконана», — наголосив він.

Білоруське об’єднання робітників закликає громадян Білорусі не виходити на роботу, поки у країні не припиняться репресії та не звільнять політв’язнів.

“Припинимо годувати режим, припинимо ходити на роботу! Залишимося вдома. Так ми відстоїмо нашу країну, повернемо в неї закон і справедливість. Тільки так ми захистимо себе і своїх близьких від епідемії, яка обвалилась на наш будинок”, – заявив лідер білоруського об’єднання робітників Сергій Дилевський.

Він зазначив, що режим слабкий і безпорадний як ніколи, а санкції ще до того, як вступити в повну силу, добивають економіку Білорусі.

“Але головна надія на вас. Тільки разом ми повернемо владу в країні народу! 1 листопада не виходимо на роботу! 1 листопада розпочнеться нова історія нашої країни! Разом і до перемоги!”, – закликав Дилевський.

Нагадаємо, у Білорусі силовики вдерлися до помешкання жителя Мінська Андрія Зельцера у межах “відпрацювання адрес, де могли перебувати особи, причетні до терористичної діяльності”. Під час операції загинули двоє людей, зокрема боєць “Альфи” КДБ на ім’я Дмитро Федосюк. Зельцер, захищаючи себе, вистрілив із рушниці та застрелив співробітника КДБ. Вогнем у відповідь силовики вбили господаря квартири. 

З початку серпня 2020 року громадяни Білорусі протестують проти переобрання президентом Лукашенка. Найактивніші протести тривали з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті та отримали покарання за рішенням суду. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.

18 серпня у штабі кандидатки у президенти Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка мала займатися процесом передачі влади.

У жовтні 2020 року колишній лідер страйків на заводі МТЗ і член Координаційної ради опозиції Сергій Дилевський виїхав з Білорусі до Варшави, побоюючись за свою безпеку. Дилевського звільнили «за згодою сторін» з Мінського тракторного заводу, де він пропрацював 12 років. Він розповів, що його поставили перед вибором через участь у протестах проти режиму Олександра Лукашенка.

У грудні Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти опозиціонерки Світлани Тихановської та інших членів Координаційної ради, зокрема й проти Дилевського, за фактом «створення екстремістського формування і керівництва ним», також їм закидають спробу захоплення державної влади.