У 30 країнах світу дипломати та діаспора розгорнули 30-метрові прапори України

23.08.2021 09:32   -

До Дня державного прапора України Міністерство закордонних справ опублікувало відео, як різні країни світу вітають Київ зі святом, розгортаючи український стяг.

«З нагоди свята у різних куточках світу представники українських громад разом із нашими дипломатами розгорнули 30-метрові українські стяги», — йдеться в повідомленні.

Синьо-жовтий прапор майорів у столицях Європи та по всій Північній Америці, на самому півдні Африки, у стародавньому місті Петра в Йорданії, на узбережжі Перської затоки та у мексиканській долині Теотіуакан, у стародавньому храмовому комплексі Баальбек в Лівані та відомому комплексі хмарочосів Flame Towers в Азербайджані.

У Греції повітряна куля пронесла Державний прапор України над найвищим високогірним озером Пластира, а у Загребі наш стяг піднявся на найвищу будівлю як свідчення сили духу та незламності українського народу.

Офіційно державним символом України синьо-жовтий прапор став 18 вересня 1991 року — в цей день президія Верховної Ради ухвалила відповідну постанову. День Державного прапора України встановлений указом Леоніда Кучми від 23 серпня 2004 року.

У 2009 році Віктор Ющенко вніс до указу зміни, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора по всій Україні у цей день.

2018 року Президент України Петро Порошенко у Дніпрі взяв участь у церемонії підняття найвищого, на той час, Державного Прапора.

“Цього року традиційне підняття прапору вперше проходить не в Києві, а у Дніпрі. Саме в місті Дніпро й в області навесні 2014 року стався корінний перелом у нашій боротьбі з російським планом розчленування та знищення України. Саме жителі цього краю, спадкоємці козацької слави, одними з перших стали на захист територіальної цілісності, суверенітету та незалежності нашої держави. Тут, так і не народившись, безславно загинула так звана Новоросія”, – наголосив Петро Порошенко.

Виступ Президента України П.Порошенка під час церемонії урочистого підняття  Державного Прапора України | Посольство України у Литовській Республіці