У 16-й лікарні Дніпра встановили новітній цифровий рентгенапарат

25.05.2021 18:01   -

Оновлений кабінет з новітнім цифровим рентгенапаратом розпочав прийом пацієнтів у міській клінічній лікарні № 16. За день медзаклад робить понад 150 знімків хворих з різними ступенями важкості. До цього тут був апарат, якому було майже пів століття, і апаратура за цей час не оновлювалася. Лікарня приймає пацієнтів, що потребують невідкладної медичної допомоги, ба більше, наразі вона є опорною у боротьбі із коронавірусом.

«Коли надходили хворі, були великі складнощі з проведенням рентгенологічних досліджень, бо після того, як робили знімок на старому апараті, потребувався час, щоб його проявити, а опісля знімок роздивлялися. Були великі черги. Тому ми звернулися до мера Дніпра Бориса Філатова та департаменту охорони здоров’я Дніпровської міської ради: за їх допомогою встановили новітній цифровий рентгенапарат», – наголосив генеральний директор міської клінічної лікарні № 16 Олег Хасілєв.

Зараз знімки робляться максимум за три хвилини, поки лікар їх описує, інформація передається на комп’ютер до лікаря травмпункту та лікаря приймального відділення. Також одразу можна роздрукувати.

Крім того, у кабінеті зробили й ремонт (його не було понад 20 років), зокрема повністю оновили вентиляцію. А для самих працівників нове устаткування – це безпека, вважає завідувачка рентген-діагностичного відділення міської клінічної лікарні № 16 Лілія Чередниченко, бо від нього йде мінімальна доза опромінювання, і додає: «Коли у нас були старі апарати, ми робили знімок у напівтемряві, потім лаборант йшов у темну фотолабораторію, там треба було навантажувати очі та проявляти знімок».

У швидкості дослідження переконався і пан Андрій. Чоловік отримав поранення руки під час бойових дій на сході України. Сам з Дніпропетровської області, за направленням поїхав до 16-ї лікарні, бо розповіли, що з його травмою йому визначать ступінь важкості поранення, адже є сучасний рентгенапарат.