Туреччина пропонує вивезти військових з «Азовсталі» під гарантії, що до кінця війни вони не воюватимуть

13.05.2022 11:43   -

Один з лідерів кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв розповів, що Туреччина пропонувала Московії вивезти українських військових з Маріуполя та гарантувала, що до кінця війни вони більше не воюватимуть.

Про це Джемілєв заявив під час брифінгу 12 травня.

За його словами, президенту Реджепу Ердогану переклали відеозвернення командира 36 батальйону морської піхоти Сергія Волинського, який перебуває на «Азовсталі». Після цього Ердоган двічі розмовляв з путіним, а його речник — з міністром оборони рф шойгу.

«[Радник Ердогана] Ібрагім Калин розмовляв з міністром оборони рф сергієм шойгу. Він йому сказав: «У нас у порту в Стамбулі стоїть корабель місткістю дві тисячі осіб. У будь-яку мить, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть їх [захисників] з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. Вони проїдуть до Бердянська в супроводі турецьких спостерігачів, і ми, турецька сторона, зобовʼязуємося, що до закінчення війни вони будуть гостями Туреччини, тобто до закінчення війни вони не воюватимуть», — розповів Джемілєв.

У відповідь на слова Калина «шойгу сказав, що вони згодні випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то вони повинні здатися, їм гарантують «нормальне поводження», і нехай Зеленський дасть команду, щоб вони здалися.

Калин на це відповів, що жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавались.

Міністр з питань окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що зараз тривають перемовини про евакуацію з «Азовсталі» 38 важкопоранених бійців.

Захисники міста, які перебувають у підвалах «Азовсталі», неодноразово просили застосувати до них процедуру екстракції та вивезти їх і поранених військових.