Ціни на газ: в українців є можливість обрати тариф на опалювальний сезон

05.12.2019 12:00   -
Автор:

Уряд України дав можливість українцям обрати, скільки вони платитимуть за газ до травня 2020 року: щомісяця однаково за фіксованим тарифом 6,96 грн за кубометр чи за ринковою ціною, яка складатиметься кожного місяця інша. Вибір слід зробити до 20 грудня 2019 року. Про це передає інтернет-видання “ДНПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на 7 днів-Україна.
Уряд України затвердив програму «Гарантована ціна на газ», в рамках якої зобов’язав НАК «Нафтогаз України» зафіксувати ціну на голубе паливо до кінця цього опалювального сезону на рівні на 7% нижче, як у попередньому році.
«За умовами програми кожен споживач України з 1 січня 2020 року (громадяни та підприємства теплокомуненерго) до 1 травня 2020 року автоматично стають учасниками програми. Відпускна ціна газу від НАК «Нафтогаз України» для них становитиме 6,96 грн за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування до домогосподарства). Це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні два роки», — заявив Уряд.
Тим же, хто не захоче платити за фіксованим тарифом, відмовитися від гарантованої ціни треба до 20 грудня цього року.
«У разі виходу з програми «Гарантована ціна на газ» споживач буде оплачувати газ за діючою місячною ціною, що складеться на ринку», — пояснили в Кабміні, наголосивши, що подібні програми давно діють в європейських країнах і в світі.
В Україні ж таку програму на наступний рік запровадили вперше, щоб убезпечити українців від можливого стрибка ціни на голубе паливо взимку.
«Ми забезпечили стабільність на ринку природного газу в умовах потенційної відсутності транспортування газу українською газотранспортною системою. Щоб це не вплинуло негативно на ціну газу для споживачів, ми запроваджуємо можливість зафіксувати майбутню ціну через інструмент «контракт на майбутнє», — пояснив задум українського уряду Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.
Наскільки вигідною для українців може бути гарантована урядовою програмою ціна на газ, наразі не може сказати ніхто, бо ринкова ціна залежатиме від багатьох факторів і може виявитись як вищою, так і нижчою за фіксовану. Насамперед це залежатиме від того, чи укладе Україна угоду з Росією на транзит голубого палива в Європу українською ГТС.
Якщо такий контракт на 2020 рік буде укладено, то ринкова ціна газу цієї зими може виявитися рекордно низькою, заявляє міністр енергетики Олексій Оржель.