Ціни на газ в Європі обвалилися на 20% – все завдяки підтримці США

24.12.2021 07:22   -

Європейський газ різко подешевшав на торгах у четвер, 23 грудня, – повідомляє RFI. Котирування січневого ф’ючерсу в Нідерландах обвалилися на 20,9% до полудня.

Як пояснюють фахівці, газ дешевшає на тлі новини про те, що американські та австралійські судна, які перевозять скраплений раз до Азії, змінюють курс на середині шляху, розвертаються та прямують до Європи.

Протягом більшої частини року газ постачався споживачам Китаю, Японії та Південної Кореї. Наразі сховища в цих країнах заповнені, і власники СПГ розвертають судна, щоб заробити на високих цінах на газ у Європі, пише Financial Times.

Ціна на газ у Європі перевищила $2000 за тис. куб. м під час торгів на Лондонській біржі ICE 21 грудня.

Це найвища ціна за природний газ за історію торгів. Вартість газу в Європі почала зростати у грудні на тлі низького рівня запасів у сховищах. 21 грудня «Газпром» призупинив транзит до Німеччини газопроводом Ямал – Європа.

Раніше стрибок ціни на газ стався на тлі новини про те, що прокачування газу трубопроводом «Ямал – Європа», що йде через Польщу, спочатку зупинилося, а потім розвернулося у зворотний бік.

Приводом для зльоту котирувань також могли бути похолодання у Європі та невизначеність із запуском «Північного потоку 2».

У Європі зараз складна ситуація – сховища газу заповнені лише на 58,26% проти 78,47% у відповідний період минулого року, свідчать дані Gas Infrastructure Europe (GIE) на 21 грудня.

20 грудня глава компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон поскаржився на те, що збільшення транзиту газу з Росії не відбувається, навіть незважаючи на різке зростання цін на газ у Євросоюзі, а також на наявні вільні транзитні потужності в Україні.

«Висновки очевидні – шантаж Європи продовжується з метою максимально швидкої сертифікації «Північного потоку 2», – сказав він.