Центральна моновлада скинула весь негатив від зростання тарифів на плечі місцевої влади

08.07.2021 12:03   -

Нацкомісія з енергетики і тарифів передала місцевій владі повноваження встановлювати тарифи на опалення. Відповідне рішення ухвалили на засіданні 7 липня.

Зокрема, на місцевий рівень передали регулювання 28 підприємств, які виробляють, транспортують і постачають тепло. Відтак саме місцева влада встановлюватиме тарифи і затверджуватиме плани розвитку для ліцензіатів. Регулятор же буде допомагати місцевій владі в цьому методологічно.

Отже, саме місцева влада встановлюватиме тарифи і затверджуватиме плани розвитку для ліцензіатів. 

Голова регулятора Валерій Тарасюк зазначив, що Комісія здійснюватиме методичну роботу та надаватиме допомогу з питань держрегулювання ТКЕ.

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, передає повноваження з регулювання діяльності підприємств теплопостачання з державного на місцевий рівень. Зокрема, відбудеться передача 80 ліцензіатів (28 суб’єктів господарювання), що провадять діяльність з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Раніше в межах реформи децентралізації влади в Україні на місцевий рівень були вже передані 623 таких ліцензіатів.

Відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів, схваленої постановою Верховної Ради від 04.10.2019 №188-IX, одним із напрямів реалізації цілі щодо надання якісних комунальних послуг є передача повноважень з регулювання діяльності підприємств теплопостачання – погодження інвестиційних програм і встановлення тарифів – з державного рівня на рівень місцевих органів влади.

Кабінет Міністрів зафіксував свою позицію з цього питання, схваливши проєкт закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності підприємств у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення», який було зареєстровано Верховною Радою 13.10.2020 за № 4215.