“Це може взагалі зупинити наміри противника перейти до відкритої агресії”, – командувач Сил територіальної оборони про новий вид військ

19.01.2022 16:52   -

Бригадний генерал Юрій Галушкін, командувач Сил територіальної оборони Збройних Сил України, вважає, що упорядковані законом від 2021 року сили територіальної оборони можуть не лише становити серйозну загрозу для іноземної інтервенції, але й взагалі змінити плани умовного противника і змусити його відмовитись від воєнних дій.

Йдеться про створення організаційної структури військ ТРО по всій Україні, що налічуватиме близько 10 000 осіб – військових, що становитимуть кістяк підрозділів і займатимуться підготовкою населення. В потрібний момент підрозділи ТРО можуть бути укомплектовані за розписом військового часу і їх кількість збільшиться до кількох сотень тисяч.

Закон передбачає створення окремого роду сил, збільшення ЗСУ на 10 тис. військовослужбовців. У штаті мирного часу я матиму близько 150 батальйонів і 25 бригад чисельністю 10 000 осіб. У кожному з батальйонів буде до 50 осіб, а в кожній бригаді — від 90 до 120 осіб — загалом 10 тисяч особового складу, на які я буду опиратися. Це ті окремі військові частини, які зможуть організувати підготовку населення, зберігання озброєння, боєприпасів та МТЗ. Ми розгортаємося швидко до дуже серйозних масштабів“, – сказав генерал.

Окрім того, командувач відзначив, що війська ТРО мають великий стримувальний потенціал, адже законом передбачена можливість розгортання цих військ до початку воєнних дій і оголошення воєнного стану в країні – це дає змогу в короткі строки сформувати військові підрозділи на місцях.

А ключове в цьому Законі те, що ми можемо розгорнути Сили тероборони до початку війни і до відмобілізування військ. І цим взагалі не допустити війни. Згідно із Законом про основи нацспротиву, Сили тероборони можуть бути розгорнуті із введенням в дію Зведеного плану тероборони України або планів тероборони в окремих її місцевостях. Цей план може бути запроваджений без введення правового режиму воєнного стану, а лише указом Президента. Механізм суттєво спрощено — головнокомандувач зробив подання, Рада нацбезпеки і оборони провела засідання, ухвалила рішення, Президент затвердив своїм указом, і я розгорнув повністю Сили тероборони. На мої 10 тис. лягло декілька сотень тисяч озброєних резервістів ТРО, які взяли під контроль всю Україну. Можливо, це може взагалі зупинити наміри противника перейти до відкритої агресії”, – підкреслив Юрій Галушкін.