Тримали в неволі 35 осіб: у двох областях викрили незаконні «центри реабілітації»

05.07.2024 12:32   -

Восьмеро спільників відкрили так звані реабілітаційні центри, утримувавши там проти волі людей з наркотичною, алкогольною та ігровою залежністю. Про це повідомляє 49000 з посиланням на Національну поліцію.

На території Тернопільської та Хмельницької областей злочинна група проти волі утримували осіб з алкогольною, наркотичною та ігровою залежністю. У ході розслідування з’ясувалося, що двоє з восьми підозрюваних вже перебувають під слідством за аналогічні злочини. Їм оголосили про підозру в кінці 2023 року, але, незважаючи на запобіжні заходи, вони створили нові центри й залучили нових спільників.

Центри рекламували через вебсайти та знайомих, обіцяючи лікування за сучасними методиками вартістю від 10 до 20 тисяч гривень на місяць. Пацієнтів ізолювали, забороняючи користуватися телефонами та спілкуватися з родичами, а на вулицю випускали лише під наглядом. Жоден із працівників центрів не був медиком, всі «реабілітологи» мали судимості та залежності.

Поліція провела обшуки у центрах, вилучивши транспорт, мобільні телефони, банківські картки, комп’ютерну техніку, лікарські засоби, печатки, гроші та документацію.

Зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі, вчинене організованою злочинною групою). Суд обрав запобіжні заходи шістьом фігурантам, включаючи тримання під вартою з правом внесення застави та домашній арешт. Вирішується питання про заходи для двох інших учасників групи. Обвинуваченим загрожує до 10 років позбавлення волі.