Три фольклорні колективи області презентували козацькі пісні Січеславщини

10.12.2021 13:20   -

На Дніпропетровщині три фольклорні колективи виконують козацькі пісні, що занесені ЮНЕСКО до нематеріальної культурної спадщини. Вони презентували у Дніпрі композиції, які співають споконвіку в селах області та передають із покоління в покоління, – повідомляє ДніпроОДА.  

«Акцію присвятили 5-річчю знаменної події. У 2016-му ЮНЕСКО включив козацькі пісні Дніпропетровщини до Списку елементів нематеріальної культурної спадщини, що потребує термінової охорони, – начальниця управління культури, туризму, національностей і релігій облдержадміністрації Наталія Першина. – Тепер ці пісні презентують наш регіон і Україну всьому світові». 

Наразі єдиними носіями козацьких пісень, відзначених ЮНЕСКО, є три аматорські колективи Січеславщини.

Серед них – ансамбль «Богуславочка» із Павлоградщини. Керівниця Євгенія Хорольська каже, колись козаки приїжджали до них у село Богуслав на зимівлю. Тоді місцеві й перейняли їхні пісні.

Пісні старовинні, протяжні, наче степи наші широкі, вільні. Ми їх чули від найстаріших мешканців, яким було під 90 років. Як могли, намагалися зберегти. Школярі ходили селом, записували, – сказала Євгенія Хорольська. – А останніми роками пісні полюбило все село. Коли виступаємо на сцені, в залі люди підспівують – і молоді, і старі».

Гурт «Криниця» із Підгороднього приїхав разом із дитячим колективом-супутником «Криниченька». Керівниця Катерина Карапиш каже, сама виросла на козацьких піснях. Вони лунали попід хатами. Ввечері жінки збиралися біля двору і співали.

«До співу долучила бабуся, коли мені ледве 3 рочки виповнилося. Вона сама не могла без пісень. Виконувала їх завжди, що б не робила. Навіть коли картоплю копала на городі. Я завжди чула, де моя бабуся», – поділилася Катерина Карапиш.

«Козацькі пісні виконую за покликом душі. Вони відкрили для мене новий світ, – розповіла учасниця колективу «Першоцвіт» із села Кочережки Павлоградського району Тетяна Кіяхова. – У нашому колективі є дві учасниці, яким вже 90 років. Намагаємося залучати й діточок, тоді пісні житимуть і далі».

Культурно-мистецьку акцію з презентацією козацьких пісень Дніпропетровщини організувала облдержадміністрація.