Тривожне очікування на затвердження повноправного нового президента США

02.01.2021 12:08   -

Про 6-те січня. Про яке ходить багато домислів, відвертих фейків та дезінформації. Розвіяти туман і страхи навколо остаточного вступу у права президента США Джо Байдена взявся український відомий блогер-американіст Олег Пономар.

Отже, вибори відбулися і результат однозначний. Вибори були вільні і чесні, без порушень, фальсифікацій і втручання. Це підтвердили 60 судів (більшість суддів – республіканці, багато з них призначені Трампом), Верховний Суд, Мінюст і ФБР.

6 січня відбудеться спільне засідання обох палат Конґресу, який повинен формально затвердити вже сертифіковані Колегією вибірників підсумки президентських виборів і перемогу Байдена.

Але в мережі розганяється темник, що Конґрес, віце-президент Пенс або інопланетяни можуть 6 січня змінити результат виборів. Це фейк, тому у цього сценарію 0,0% шансів, оскільки в Палаті представників більшість у демократів і протест, навіть ящо хтось на такий наважиться, буде відхилений. Просто ця процедура затягне всю історію на кілька годин (максимум до 7 січня).

Про саму церемонію Олег Пономар пише, як про церемонію вручення Оскара – Пенс згідно з Конституцією – відкриває конверт і читає те, що там написано, тобто рішення Колегії вибірників (306-232 на користь Байдена), яке зачитає Пенс. Це його роль і більше у нього немає ніяких повноважень і прав.

А прихильники Трампа та його однопартійці категорично відмовилися брати участь в божевільній і хворій трампівській ідеї щось намагатися міняти 6 січня в Конґресі.

“Але є ще один важливий екзистенційний момент у всій цій ситуації. Трагедія великої Америки сьогодні в тому, що взагалі стало можливим ЦЕ обговорювати. Стало можливим обговорювати те, що нікому не наснилося б у найстрашнішому сні обговорювати 10 або 100 років тому, а саме, – наплювати на волю виборців, волю людей, їх рішення (яке підтвердили Верховний Суд, всі суди, ФБР і Мін’юст). За чотири роки Трампа стало можливим ЦЕ обговорювати – святе й недоторканне рішення більшості американського народу на догоду одному політику. Як в якийсь банановій республіці або Московії-Білорусі. Ба більше. Якби і в Сенаті і в Палаті представників була трампівська більшість сьогодні, то дуже висока ймовірність, що такий неконституційний переворот в Конґресі міг би пройти. Ось що найстрашніше!” – відзначив Пономар