“Третя хвиля” коронавірусу в Гонконзі: висновки для України

31.07.2020 14:02   -

До недавнього часу Гонконг вважався взірцем у боротьбі з пандемією Ковід-19. Гонконг зміг одразу зменшити кількість заражених інфекцією, зміг уникнути надзвичайних заходів блокування економічного і суспільного життя, запроваджених у частинах Китаю, Європи та США.

Але зараз його вразила навіть не друга, а третя хвиля коронавірусу. Уряд попередив, що його медична система може зіткнутися з хаосом.

Що пішло не так, і які уроки існують для інших країн, намагалися розібратись журналісти ВВС.

Перший випадок «Ковід-19» у Гонконзі зафіксували наприкінці січня, що призвело до широкого занепокоєння та паніки, але кількість інфікувань залишалася відносно низькою. Втім, Гонконг пережив те, що стало відомим як “друга хвиля”, вже у березні, після того, як закордонні студенти та мешканці почали повертатися додому, – це призвело до сплеску “імпортної” інфекції.

Як результат, Гонконг запровадив жорсткий прикордонний контроль, забороняючи всім нерезидентам в’їжджати з-за кордону, і всі, хто повернувся, повинні були пройти випробування на Covid-19 та 14-денний карантин. Уряд навіть використовував електронні браслети для відстеження нових прибулих і контролю їх перебування вдома. Це, в поєднанні з широким застосуванням масок та заходів соціального дистанціювання, спрацювало – Гонконг подолав другу хвилю епідемії і, здавалося, повертається до нормального життя.

Аж ось, тепер Гонконг стикнувся із “третьою хвилею” – останніми днями кількість захворювань знов почала рости.

Вірусолог Малік Пейріс із кафедри вірусології університету Гонконгу вважає, що в системі протидії коронавірусу, яку запровадив Гонконг, було 2 основні вади:

По-перше, багато людей, що повернулись у країну, були відправлені на карантин на 14 днів додому, а не в карантинні табори. Проблема в тому, що за таких умов люди схильні порушувати вимоги самоізоляції і все одно контактують з іншими.

Втім, іще більшою помилкою було те, що на обсервацію поміщалися не всі прибулі в країну – виключення було зроблено для майже 200 000 людей, включаючи моряків, екіпажі авіакомпаній та керівників провідних компаній. Це, ніби, було необхідно для економіки.

Спочатку уряд Гонконгу заявив, що винятки з карантину не впливали на поширення інфекції, але пізніше відверто зізнався – є докази того, що винятки в дотриманні карантину лежать в основі останніх спалахів.

Дана ситуація може бути прикладом для України. Особливо треба звернути увагу, що коронавірус нікуди не зникає і кількість “хвиль” ніхто передбачити не може. Загалом, стара дилема “економіка – карантин” зберігається, а це означає, що урядам і надалі доведеться йти на непопулярні карантинні заходи.

В Гонконге домашнюю собаку отправили на карантин - Korrespondent.net