Трамп готується дочасно сам звільнити Білий Дім, але із салютом і ядерною валізкою. Що чекатиме на двічі підданого імпічменту після втрати недоторканості

16.01.2021 16:05   -

“Я ненавиджу поразку”, – сказав він у відео 2011 року. “Я не витримую поразки”.

Але наслідки виборів, зрештою, не залишили йому жодних відступів, за винятком найбільш войовничих фанатиків, які також неспроможні визнати поразку.

До закінчення сорому та ганьби Америки залишилося чотири дні! Про останні новини щодо справ навколо скандального президента Трампа коротко розповів український американіст Олег Пономар.

Дональд Трамп хоче виїхати з Вашингтону вранці 20 січня до інавгурації Джо Байдена, щоб не залишати столицю екс-президентом і не звертатися до нового лідера країни з проханням позичити йому президентський літак, пишуть американські ЗМІ.

Через два тижні після того, як його прихильники напали на Конгрес, намагаючись зупинити мирний перехід влади, Трамп покине Вашингтон у глибокій депресії. Хоча колись очікувалося, що Трамп покине свою посаду як наймогутніший лідер Республіканської партії та провідний претендент на президентство 2024 року. Натомість більшість республіканської партії уникає Трампа через його підбурювання до насильства, в результаті якого загинули п’ятеро людей, у тому числі поліцейський з Капітолію.

Зображення може містити: 2 людини, малюнок

Очікується, що до Трампа приєднається у Флориді декілька помічників, коли він опиниться у своєму невеселому майбутньому.

Professional Bank, який базується у Флориді, розриває відносини з Трампом та його організацією Trump Organization. Цей крок послідував після того, як Deutsche Bank оголосив, що більше не буде вести справи з Трампом.

Прокуратура Джорджії почне кримінальне розслідування щодо Трампа в зв’язку з його спробами скасувати результати виборів в штаті в 2020 році. Нагадаю, що президентське помилування не поширюється на кейси окремих штатів і, якщо це розслідування приведе кудись, то Трамп тут беззахисний.

Зображення може містити: 1 особа, крупний план

Прокуратура Мангеттена офіційно затребувала документи, що стосуються фінансових справ курорту 7 Springs, який належить Трампу.

ФБР та Прокуратура Вашингтона розслідують вже 275 кримінальних справ про взяття Капітолію трампістами. І кількість цих справ зростатиме. Всі стежки плану з узяття Капітолію ведуть до давніх спільників Трампа Беннона, Стоуна, Манафорта та інших, які курують ультра-праві організації.

Не минуло й півроку. Віце-президент Пенс зателефонував учора новій віце-президентці Гарріс і привітав її з перемогою, а також запропонував свою допомогу в організації передачі влади.

Тепер про 20 січня. Церемонія інавгурації буде мега-скромною і мінімалістичною через заходи безпеки та епідемію. Але головне – суть – президент і віце президент повинні прийняти присягу.

Заходи безпеки, якими буде супроводжуватися церемонія, в цьому році будуть ще жорсткіше, ніж раніше. Вона за традицією пройде в Капітолії, який 6 січня розгромила агресивний натовп прихильників Трампа. Після цього Вашингтон і сама будівля Конгресу наповнили тисячі солдатів Національної гвардії, велика територія навколо Капітолію закрита для публіки і обгороджена.

Зображення може містити: одна або кілька осіб, люди стоять, взуття, небо, дерево та надворі

Трамп раніше оголосив, що не буде присутній на інавгурації, і це буде перший подібний випадок з 1869 року. Тоді на інавгурації президента Улісса Гранта був відсутній його попередник Ендрю Джонсон (у якого з Трампом взагалі досить багато спільного, наприклад, він став першим президентом, підданим імпічменту).

Зображення може містити: одна або кілька осіб, смужки та крупний план

Трамп планує о 9 годині ранку (нагадаю, що інавгурація Байдена о 12.00) покинути Білий Дім і відправитися додому до Флориди. Трамп хотів організувати свою церемонію від’їзду з військовими почестями, але армія такого ніколи не робила і заради Трампа традицій міняти не буде. Але червону доріжку і салют Трамп, звісно, собі організовує.

Як пишуть видання, деякі члени президентської команди радили Трампу все ж відвідати інавгурацію. Він нібито відмовився, тому що не хотів їхати з міста екс-президентом.

Trump to leave Washington on morning of Biden's inauguration - Pique  Newsmagazine

Таким чином Трамп забере із собою пристрій для активації ядерних сил, натомість Байдену нададуть новий пристрій, а коди Трампа негайно анулюють.