Тіньова економіка може врятувати Україну від глибокої економічної кризи – економіст-аналітик Єгор Киян

24.03.2020 10:52   -
Автор:

В умовах уповільнення світової економіки й епідемії коронавірусу Україна опиняється перед загрозою потужної економічної кризи в країні. Додатковими чинниками нестабільності України постають непродумана політика попереднього уряду Гончарука, а також і карантинні заходи, запроваджені владою, що уповільнюють економічні процеси.
Втім, на думку аналітика з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Єгора Кияна, обмеження, запроваджені урядом, і світова економічна криза зачіпають далеко не всю українську економіку, а лише певні її галузі. Про це аналітик розказав у своєму інтерв’ю виданню UA.NEWS.
«Глобальна економічна рецесія, передусім, має вплив на українську промисловість, зокрема – на агропромисловий сектор і металургію. Що ж стосується карантину, то тут ситуація набагато складніша. Впроваджені урядом обмеження найбільше вдарили по сферах спорту, мистецтва, розваг, рекреаційним організаціям, дошкільним навчальним закладам, школам та вишам», – сказав експерт.
Картинки по запросу
Окрім того, Україна в даній ситуації має несподівану перевагу – тіньову економіку. На тлі того, як усі офіційні «гравці» на українському ринку мають дотримувати законодавства і виконувати приписи уряду щодо карантину, неофіційні агенти в українській економіці продовжують свою діяльність.
«…не слід забувати і про такий фактор, як «тіньова економіка». Це також може згладити «нерівності» державної політики. Хоча я в жодному разі не закликаю використовувати цей механізм для економічного зростання», – зауважив аналітик.
В Україні є цілий ряд галузей, що можуть тільки виграти від теперішньої кризи – насамперед ті, що пов’язані із телекомунікація ми, інтелектуальними продуктами, дозволяють залучати працівників дистанційно.
«Як не дивно, є сфери, які через карантин виграють. Це ІТ, банки, фармацевтика, інтернет-провайдери, телевізійники, реклама, ЗМІ, а також орендодавці», – відзначив Єгор Киян.
Втім відомо, що в Україні певні з перелічених сфер мають проблеми із оподаткуванням і складають ту саму «тіньову економіку» – дистанційні працівники, фрилансери, невеликі сервіси з надання послуг тощо.
Згідно із дослідженнями щодо оцінки розмірів тіньової економіки в Україні, що проводилося у 2019 році Київським міжнародним інститутом соціології в рамках проекту SHADOW, рівень тіньової економіки України у 2018 році склав 47,2% від загального обсягу ВВП.
Однак, тіньовий сектор економіки хоч і менш уразливий для штучних обмежень з боку влади, основний його недолік – ухилення від податків, з яких формується зарплата медиків, учителів, правоохоронців і військових.
Якщо кризу легко перенесуть «тіньовики», то її важче буде подолати згаданим соціальним групам.