Тимошенко починає відставати від пари Зеленський-Порошенко, – соцопитування

07.02.2019 12:15   -
Автор:

Лідерка “Батьківщини” ще більше віддаляється від другого туру президентських виборів.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на соцопитування Центру соціологічних досліджень імені Михайла Драгоманова.
Як показують результати опитування, серед потенційних кандидатів на посаду Президента України лідирують Володимир Зеленський (18,2% опитаних, що планують брати участь у виборах) та Петро Порошенко (17,2% опитаних, що планують брати участь у виборах).
Саме ці два кандидата відповідно до результатів опитування виходять у другий тур.
При цьому динаміка електоральних настроїв порівняно із попередніми опитуваннями свідчить про зростання підтримки Порошенка та Зеленського і подальше сповільнення Тимошенко, яка за результатами опитування посідає третє місце(14,5%).
Далі вибір респондентів розподілився таким чином: Юрій Бойко (8,4%), Анатолій Гриценко (5,2%), Олег Ляшко (4,5%), Андрій Садовий (3,9%). Також високі рейтинги мають Олександр Вілкул (3,7%), Євген Мураєв (3,5%), Олександр Шевченко (2,1%), Ігор Смєшко (2%)
Динаміка виборчих настроїв (враховуючи попередні опитування) показує, що найбільш імовірними учасниками другого туру можуть бути два кандидати: Володимир Зеленський та Петро Порошенко.
При цьому для прогнозування більш важливими є не поточні показники електоральної підтримки кандидатів, а тренди, які показує їхня соціологія. І у Порошенка, і у Зеленського протягом останніх двох місяців спостерігається стабільне зростання електоральної підтримки.
На відміну від Тимошенко, яка очевидно досягнула межі електоральної підтримки і втратила лідерську позицію.
При цьому електоральна база Зеленського відзначається нестабільністю, яка спричинена відсутністю чітких заяв щодо ключових суспільно-політичних викликів, які постали перед державою.
У разі подальшого зволікання з формулюванням такої стратегії електоральна база Зеленського може різко мігрувати до інших кандидатів.
Переважна більшість респондентів незалежно від своїх електоральних симпатій вважають, що найімовірнішими переможцями виборів Президента України є Петро Порошенко (21,5% опитаних, що визначилися із виборами) та Юлія Тимошенко (19,1% опитаних, що визначилися із вибором).
Відсоток виборців, які не визначилися зі своїм вибором, становить 9,1% серед тих, хто планує брати участь у виборах. Мобілізація прихильників учасників президентської кампанії посилюється, оскільки 3 лютого закінчився строк подання документів у ЦВК і фактично визначився список кандидатів на посаду Президента.
Подальші соціологічні дослідження будуть проводитися на основі переліку зареєстрованих кандидатів у Президенти України.
Джерело: depo.ua