«Такі роботи здатні підвищити енергоефективність дому на 20-30 %», — представник департаменту з питань самоорганізації населення про утеплення будинків ОСББ у Дніпрі

23.09.2024 18:05   -

Міська влада Дніпра допомагає підвищити енергоефективність житлових будинків ОСББ та ЖБК. Один з таких — по вулиці Калиновій у Дніпрі. Його фасад утеплюють. Ця 12-поверхівка зазнала пошкоджень через ворожу атаку 10 жовтня 2022 року.

«Тоді повилітало усе, покосило стіни. З’явилися тріщини між цеглинами, через які потрапляла волога і промерзав фасад. Нам швидко вставили вікна. Але залишилась проблема фасаду. Тож наша голова ОСББ звернулася до міської влади. Ми дякуємо нашому меру за те, що він нас не покинув. За те, що допоміг нам зробити цю красу для нашого дому», — розповіла жителька будинку Тетяна.

Для реалізації ремонту залучили кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.  
«Жителі не сплачують ані копійки за утеплення. Торік була розроблена проєктна документація. Ми спілкувалися з різними міжнародними фондами і проєкт підпав під фінансування Європейського банку. Це повністю залучені кошти. Частково — з державного бюджету, частково — кошти Міжнародного банку через програму кредитування уряду, які міська рада отримала завдяки місцевим гарантіям. Будинок повністю утеплюють мінеральною ватою. Такі роботи здатні підвищити його енергоефективність на 20-30 %», — зазначив начальник організаційного відділу департаменту з питань самоорганізації населення Дніпровської міськради Владислав Макарець.

А за міською програмою співфінансування замінили труби опалення у будинку ОСББ по вул. Енеїди.

«Тут геть усе було аварійне. Напевно, неякісні труби встановили при будівництві 10-поверхівки. Тож завдяки програмі співфінансування торік поставили нові для першого під’їзду, а цьогоріч уже й у другому. Цього опалювального сезону у платіжці побачимо економію», — розповіла Валентина Фарафонова, голова ОСББ «АМУР».  

Нагадаємо, для подібних робіт у рамах програми співфінансування міський бюджет сплачує 75 % вартості від загальної суми ремонту, частка ОСББ становить лише 25 %. Щодо капітального ремонту ліфтів — 10 % сплачують мешканці ОСББ/ЖБК, 90 % — міський бюджет.

«Для збільшення енергоефективності можна виконати наступні роботи за цією програмою: ремонт системи опалення (підвищує енергоефективність на 10-15 %, оскільки зменшуються тепловтрати), ремонт електромереж, ремонт ліфтового обладнання (заміна лебідки та двигуна). Заміна вікон та дверей на металопластикові, а також ремонт міжпанельних швів. До 30 вересня включно триває прийом заявок на участь у програмі співфінансування 2025», — підсумував Владислав Макарець.

Детальніше, як подати заявку, тут: https://osbbnew.dniprorada.gov.ua/