Сила Коломойського: Що чекає на ПриватБанк

17.09.2019 09:45   -
Автор:

Поки у стрічках соцмереж докручуються дописи про збій у ПриватБанку, з’ясування долі та відносин фінустанови з її колишнім власником Ігорем Коломойським йде повним ходом. Судові процеси як держави проти колишніх власників ПриватБанку, так і навпаки, досі тривають. Якщо боротися з представниками попередньої влади було для нього безперспективно, то зараз ситуація кардинально змінилася, пише Євгенія Флай для ZIK.
Коломойський домігся у суді, що націоналізацію ПриватБанку визнали незаконною. Чи виходить, що він поверне його?
Нещодавні слова олігарха під час 16-ї конференції YES підтверджують, що воювати за банк будь-якою ціною він не збирається.
“Ми задекларували, що не хочемо катаклізмів, а хочемо просто правової оцінки і після цього – мирової угоди, виходу з цієї ситуації. Вона ж не може бути вічно в напрузі. Нам не треба банк за всяку ціну… Сьогодні гарне вікно можливостей”, – сказав олігарх.
Розберемося, з чого все почалося та до чого веде.
Націоналізація ПриватБанку
Національний банк ще у 2015 році виявив серйозні фінансові проблеми банку. Для стабілізації ситуації Приват мав провести докапіталізацію. Банку було потрібно взяти на баланс реальні активи (на першому етапі на 31 млрд грн). І у 2016 у Привату з’явилися гірськолижний курорт, резервуарний парк, завод великогабаритних шин, спортивні комплекси та інша нерухомість. Наступним кроком було переведення кредитної заборгованості перед банком на прозорі, працюючі бізнеси із реальними заставами замість кредитів порожнім фірмам. ПриватБанк трансформував портфель зі 193 кредитів на загальну суму 137 млрд гривень в портфель з 36 кредитів. В НБУ цю трансформацію банку не зарахували. Тоді почалися переговори щодо націоналізації ПриватБанку, оскільки його тодішнє положення загрожувало всій банківській системі України.
За законом, є два варіанти націоналізації банку. Перший – влити державні кошти, розмивши частки власників. Другий – визнати його неплатоспроможним, ввести тимчасову адміністрацію Фонду гарантування вкладів та після продати Мінфіну за гривню. Акціонерів Привату більше влаштовував перший варіант, оскільки в другому для них наставала кримінальна відповідальність за доведення банку до неплатоспроможності. Керівництво держави обрало другий.
ПриватБанк забирають. Нацбанк докапіталізовує його на понад 155 млрд грн та починає судитися з ексвласниками…
Суди та звинувачення
Після переходу банку у державну власність керівництво НБУ заявляє, що колишні акціонери перед націоналізацію вивели з банку близько 2 млрд доларів через підконтрольні їм фіктивні фірми. Держава в особі ПриватБанку подає позови спочатку в українські суди, а потім доходить до Високого суду Лондона.
Коломойський у свою чергу заявляв, що виведені гроші повернулися у банк в той же день, пояснивши дійсно властивою банкам операцією – хеджуванням.
Приват просить арештувати активи колишніх акціонерів на 3 млрд доларів – 2 виведених мільярди плюс відсотки, решта – за попередні невиконані зобов’язання власників.
Першим рішенням у справі Високий суд Лондона заморожує активи. Пізніше визнає, що справа не підсудна йому, і відправляє судитися в Україні. До того ж після вивчення документів колишніх акціонерів, британські судді дійшли висновку, що більшість коштів з 2 млрд дол. повернулися до банку, проте кількох сотень мільйонів все ж таки не дорахувались. Суд арешт активів зняв. ПриватБанк подав на оскарження цього рішення. Поки триває розгляд, активи залишаються замороженими.
У грудні 2018 року НБУ подав позов проти Коломойського у Швейцарії з вимогою погасити борг за кредитами з рефінансування на 6,64 млрд грн.
Ще кілька сотень інших процесів держави проти колишніх власників розпочаті в українських судах.
Коломойський у свою чергу подав до суду про оскарження націоналізації. Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 задовольнив цей позов. НБУ подав на апеляцію. Дата розгляду поки не відома.
Група “Приват” та її активи
Ще до Націоналізації кредити ПриватБанку потрібно було підтвердити працюючими бізнесами з активами під заставу. Через необхідність трансформації кредитного портфеля ще до націоналізації акціонери вирішують підтвердити їх своїми бізнесами. Для цього вони використовують активи фірм з так званої групи “Приват”.
Після націоналізації керівництво НБУ заявляє про збитки, завдані банку колишніми власниками. Починаються судові процеси про їх відшкодування. Активи бізнесменів, що були у заставі, у такому випадку підлягають стягненню. Але то вже після рішення суду. Поки що вони заморожені.
Структура власності у компаній Коломойського та його партнерів дуже складна. Взяти хоча б курортний комплекс “Буковель”. Частина майна курорту була взята на баланс банку ще до націоналізації, і, відповідно перейшла державі. Інші частини належать кільком компаніям. Судом накладено арешт на їхнє майно на час слідства.
Також були арештовані активи великих заводів – “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат”, “Нікопольський завод феросплавів”, “Марганецький гірничо – збагачувальний комбінат” та “Дніпроазот”.
Крім цього арештована велика кількість нерухомості та іншого майна багатьох компаній, пов’язаних з бізнесменами.
Нова влада – нові можливості
Наприкінці квітня у другому турі президентських виборів перемагає Володимир Зеленський (якого пов’язують з Ігорем Коломойським). Він пропонує Руслана Рябошапку новим генпрокурором, і парламент (у більшості складається з представників сили президента) підтримує її.
У Генпрокуратурі ще за часів попереднього президента Петра Порошенка були справи, відкриті проти голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. Кілька разів його викликали на допити.
ПриватБанк 26 липня 2019-го отримав постанову українського суду з вимогою надати детективам Національного антикорупційного бюро всі документи про підстави та умови отримання послуг від юридичних радників та інших консультантів.
11 серпня до центрального офісу ПриватБанку прийшли з обшуками. Як пояснили у прес-службі фінустанови, приводом для обшуків стало перевищення посадовими особами банку своїх повноважень при укладанні договорів з провідними міжнародними та українськими рекрутинговими, консалтинговими та юридичними компаніями.
Інтереси ПриватБанку у Високому суді Лондона представляє британська юридична фірма Hogan Lovells.
Наскільки доступ до документів може відіграти суттєву роль у судових процесах ПриватБанку проти ексакціонерів за кордоном, сказати важко. Але якщо взяти до уваги вплив президента та більшості парламенту на виконавчу владу та процеси в державі, майбутню розв’язку подій в українських судах можна уявити.
Коломойський перемагає і що тоді?
Законодавство не передбачає механізмів повернення націоналізованих активів колишнім власникам. У світовій практиці подібних прикладів також немає.
Якщо навіть розглядати скасування націоналізації, це б означало повернення банком 155 млрд гривень до бюджету, витрачених на докапіталізацію. А це призвело б до банкрутства Привату і його ліквідації. А саме ліквідацію банку не хотіли допустити ані його колишні власники, ані держава.
Проте у разі остаточного визнання неправомірності націоналізації ПриватБанку, Коломойський і Боголюбов зможуть вимагати компенсації заподіяної їм шкоди.
“Мені не потрібен ПриватБанк. Але там лежало два мільярди доларів капіталу. Нехай повернуть, і немає питань”, – казав раніше Ігор Коломойський.
Проте виплата такого розміру компенсації не може бути реальною – в бюджеті немає цих коштів. А будь-які рішення на користь такої виплати ставили б під удар чинну владу, бо це були б гроші, витягнуті з кишень всіх українців.
“Я, може б, і хотів (повернути банк – ред.), але якщо ситуація не буде дозволяти і це загрожуватиме турбулентністю на ринку, тоді не хотів би… Нам, перш за все, потрібна сатисфакція за все те, що про нас говорили і писали”, – заявляв Ігор Коломойський. Він додав, що зараз Мінфін вивчає ситуацію і зможе вести переговори з цього приводу.
Сатисфакція за моральну шкоду – це зрозуміло. Але окрім неї є інше питання – процеси в судах, які вже розпочато. Якщо націоналізація визнається незаконною, то приводу для їх продовження немає. А тому справи у Швейцарії, Великій Британії та Україні закриваються, активи розморожуються, арешти знімаються і борги не стягуються.
Євгенія Флай