Священики УПЦ МП ініціюють міжнародний церковний трибунал проти патріарха Кирила

11.04.2022 10:36   -

Священики Української православної церкви Московського патріархату звернулися до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков з позовом проти патріарха Російської православної церкви Кирила. Головні звинувачення проти нього в тому, що він проповідує доктрину «русского мира», яка не відповідає православному вченню та має бути засуджена як єресь, а також схвалення Кирилом війни проти України і підтримка російських військ на території України.

ПЦУ звинувачує РПЦ: чи допомагав патріарх Кирило захоплювати Крим і воювати  з Україною?

Ця найвища судова інстанція світового православ’я вирішує серйозні конфлікти та розглядає позови проти найвищих церковних сановників.

«Сьогодні, коли Московський патріарх Кирил відверто підтримує загарбницьку війну Росії проти України, ми, священники Української православної церкви, вирішили звернутися до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков з позовом проти патріарха Кирила. Ми сподіваємося, що Собор розгляне наше звернення та винесе своє справедливе рішення», – написав 10 квітня протоієрей Дніпровської єпархії Андрій Пінчук.

За його словами, повердінка патріарха Кирила викликали обурення серед духовенства та вірних Української православної церкви. Щонайменше 15 єпархій вже офіційно заявили, що припиняють поминання імені патріарха Кирила під час богослужінь. У багатьох інших єпархіях правлячі єпископи дали усні дозволи духовенству не поминати імені патріарха Кирила.