Свата дніпровського бандита Наріка Андрія Павелка арештували

29.11.2022 14:21   -

Печерський суд призначив президенту Української асоціації футболу (УАФ) Андрію Павелку запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці до 22 січня 2023 року. Про це повідомив журналіст Костянтин Андріюк у Telegram, пише ZN.UA.

Екс-глава Бюджетного комітету Верховної Ради та за сумісництвом сват авторитетного бізнесмена з Дніпра Олександра Петровського (Наріка) має право внести заставу у розмірі 9 мільйонів 880 тисяч гривень. Напередодні аналогічний вердикт суд виніс щодо генерального секретаря УАФ Юрія Запісоцького. 

До цього Павелко та Запісоцький отримали підозри від Генеральної прокуратури у справі 2018 року про фінансові махінації в рамках діяльності УАФ.

Згідно з даними видання портал 49000.com.ua, за місцем проживання Павелка було проведено обшуки. За наявною інформацією, вони відбулися на підставі ухвали слідчого судді з метою відшукання та вилучення речей та документів, що мають значення для досудового розслідування кримінального провадження за фактом зловживання посадовими особами УАФ своїм становищем у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах. Досудове розслідування розпочато та здійснюється у кримінальному провадженні №42019000000002229 за фактом зловживання посадовими особами Української асоціації футболу своїм становищем у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах. Йдеться про витрати коштів, отриманих ФФУ від УЄФА.

Зазначимо, що зараз УАФ стоїть на порозі виборів нового президента. Каденція Павелка завершилася ще влітку, але через війну вибори відклали. Поки що точну дату виборів не призначили. Ймовірно, це має статися до середини грудня, коли УЄФА проводитиме Континентальний конгрес. Там нового главу УАФ може бути обрано членом виконкому організації. Єдиним, хто офіційно висунув свою кандидатуру на пост президента УАФ, є Андрій Павелко.

Втім, за час свого перебування на посаді президента цей футбольний функціонер і політик напрацював на таку кількість розслідувань та відкритих кримінальних проваджень, що цілком може зрівнятися у цьому питанні зі своїм сватом – авторитетним бізнесменом-меценатом від дніпропетровської братви Олександром Петровським (Наріком).

За даними видання footballhub.com.ua, за фактами «роботи» Павелка та його команди в асоціації щонайменше Нацполіція, ДБР, НАБУ та прокуратура розслідує не менше десяти кримінальних проваджень.

«Суми збитків, завданих футбольними корупціонерами бюджету України та міжнародним організаціям (УЄФА та ФІФА), експерти та слідство оцінюють приблизно у понад півмільярда гривень. На рахунку і примітивна корупція на кшталт завищення вартості будівельних робіт, виведення грошей в офшори, і змова з детективами НАБУ, і навіть перешкоджання законній діяльності журналістів», — повідомляє видання.

При цьому не було жодного вироку суду та, відповідно, покарань.

ДОВІДКА


Павелко Андрій Васильович народився 7 жовтня 1975 р., Дніпропетровськ.

Закінчив Юридичну академію ім. Я. Мудрого, спеціальність – «правознавство» (2003), факультет перепідготовки спеціалістів ДНУ, спеціальність – «менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» (2005), аспірант заочної форми навчання Дніпропетровського інституту Академії державного управління при Президентові України на кафедрі «Державне управління та місцеве самоврядування» .

1993-1994 – технік Дніпропетровського ІВЦ.
1995–1997 – директор АТЗТ «Стройдніпросервіс», Дніпро.
1997–1998 – заступник директора «Дніпромайн», Дніпро.
1998–2001 – директор ТОВ «Ніктранс», Дніпро.
2001–2003 – заступник директора, директор «Дніпромайн», Дніпро.
З 2001 – голова Федерації футболу у Дніпропетровській обл.
З 2003 – заступник генерального директора ТОВ “Вініл” (колишній “Дніпромайн”).
17 березня 2009 – обраний головою Дніпровського обласного відділення Національного олімпійського комітету України
28 вересня 2010 року – висунутий «Фронтом змін» у кандидати на посаду міського голови Дніпра.
6 березня 2015 року – обраний президентом Федерації футболу України.
З 2015 до 2017 року – заступник голови Комітету національних асоціацій УЄФА.
11 травня 2017 року обраний членом Дисциплінарного комітету ФІФА.
1 червня 2017 року обраний заступником голови Юридичного комітету УЄФА.
16 червня 2017 року обраний президентом Громадського союзу «Українська асоціація футболу».
7 лютого 2019 року обраний до складу Виконавчого комітету УЄФА.
29 травня 2019 року обраний головою Комітету УЄФА зі статусу гравців, трансферів, агентів та матч-агентів.
Зайняв друге місце на виборах мера Дніпра (12% голосів), пройшов до Дніпровської міськради, де очолив комісію з освіти, культури, молоді та спорту. На парламентських виборах 2012 року балотувався до парламенту від партії «Батьківщина», ставши нардепом. Голова підкомітету з електроенергетики Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

У жовтні 2013 року вийшов із партії «Фронт змін», очолив партію «Демократи» (колишня Партія національно-економічного розвитку України) та був виключений із фракції «Батьківщини» у ВРУ.

На парламентських виборах 2014 став нардепом від БПП. Був заступником голови фракції, головою Комітету ВРУ з питань бюджету.