Сувора економія, нові трубопроводи та помпові станції: яка ситуація з водою у Кривому Розі

20.06.2023 20:09   -

Через підрив росіянами Каховської ГЕС у Кривому Розі ситуація з водою стала досить складною. Оскільки 70% споживачів отримували воду з цієї ГЕС. Тож у місті обмежили використання води. Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул розповів, яка ситуація в місті зараз.

«Після руйнування Каховської ГЕС та обміління водосховища без дніпровської води залишилося 2/3 Криворізької агломерації (приблизно 550 тисяч). У нашому транзитному «Південному» водосховищі води залишилося трохи більше, ніж на місяць. І то, через те, що ми його тримали повним, розуміючи ризики», – пояснив Вілкул.

За його словами, аби компенсувати відсутність Каховки, місту потрібно близько 11 мільйонів кубометрів води на місяць. А взяти цю воду можливо лише з Карачунів, а до Карачунів перекидати з інших водосховищ Дніпровського каскаду, що стоять вище за течією.

Але зараз найголовніше завдання для всього міста – це найсуворіша економія води.

Як зазначив Вілкул, вже реалізується чотири технічні рішення проблеми з водою:

  1. Основний проєкт – це будівництво водоводів нижче за місто Кривий Ріг від річки Інгулець до «Південного». Інгулець будуть поповнювати з Карачунів. Перекидання води необхідно зробити на 30 км у кілька ниток труби діаметром 1020 мм, плюс будівництво помпових, трансформаторних, іншої інфраструктури, закупівлі обладнання. На цей проєкт гроші виділив Кабмін. Вже працює понад 20 одиниць важкої техніки. Але терміни реалізації проєкту залежатимуть від постачання труб, помп та іншого обладнання з-за кордону. Це величезна кількість, яку треба спочатку купити, а потім привезти та укласти. Реальні терміни реалізації думаю сьогодні не може назвати ніхто.
  2. Перекид води реверсом через внутрішні трубопроводи «АрселорМіттал». Для цього теж необхідно будувати помпові станції та водоводи, але в меншому масштабі. За успішної реалізації цього проєкту можливе перекидання 25% необхідного обсягу. Але це теж необхідно робити хоча б для того, щоб компенсувати випаровування і не дати «Південному» повністю висохнути.
  3. Побудувати нові трубопроводи та помпові станції й використовувати воду КРЕСівського водосховища для поповнення «Південного». Обсяг води там дозволить закрити до 70% потреби терміном на три місяці (потім вода там закінчиться). Проєкт реалізує Міськводоканал своїми потужностями за кошти обласного та міського бюджетів.
  4. Йде розширення (укладання труб більшого діаметра) усередині міста, у місцях з’єднання карачунівської води та каховської. Це робиться для того, щоб якнайдалі «продавити» карачунівську воду на північ міста і таким чином зменшити споживання з «Південного».

Але може так статися, що  дві третини міста залишаться взагалі без води. Найбільш критичний період – вересень-жовтень. Тож наразі відпрацьовується технічне рішення, яким чином «проштовхувати» карачунівську воду на північ міста при відключенні Центрально-Міського та інших районів міста, запитаних від карачунівської води. Якщо вийде, то режим роботи буде: один день одна половина міста з водою (Південь), другий день інша половина міста з водою (Північ). На жаль, це рішення неможливе для Інгульця. Також буде організоване розвезення води цистернами та іншими вмістилищами. 

За матеріалами Наше Місто.