Суперечливий проєкт забудови Довгої балки

07.04.2021 12:06   -

На містобудівній раді в Дніпрі архітектори Сергій Філімонов і Наталя Каширіна представили концепцію забудови вулиці Виконкомівській, яка примикає до Довгої балці.

Автори проєкту запропонували зберегти історичні будівлі на вулиці Виконкомівській. При цьому збираються побудувати 4-6-поверхові офісні і житлові комплекси, в їх числі і Єврейський центр. На другому плані розміститься більш висока забудова – плавне підвищення поверховості буде йти від вулиці Паторжинського в сторону вулиці Святослава Хороброго, – повідомляє “Міський сайт”.

Здания будут разной высоты - фото: gorod.dp.ua

Основною транспортною артерією в цьому проєкті має стати провулок Південний. З нього можна буде заїжджати в підземні паркінги. Сам провулок можуть з’єднати з вулицею Виконкомівській. Основні пішохідні шляхи будуть на вулиці Виконкомівській, яку озеленять та впорядкують.

Зараз ця частина балки Довга забудована переважно приватними будинками з дуже низькою як для центру міста щільністю забудови – 47 осіб на гектар. Новий проект збільшить цю щільність практично в десять разів (до 407 чоловік на га) – за рахунок зведення висотних будинків баштового типу, розрахованих приблизно на тисячу квартир.

Будинки припускають будувати з боків від пішохідної еспланади, яка пройде від вул. Чернишевського через плановані тут торгові центри до вул. Південної. Два грандіозних ТРЦ планують на вході і виході з еспланади.

Застройка Долгой балки - фото: gorod.dp.ua

У балці належить виконати величезний об’єм протизсувних робіт і побудувати новий зливний колектор і насосну станцію. У структурі забудови балки передбачено озеленення, спортивні та дитячі майданчики, 5-6-поверхові паркінги на 2240 авто, дитсадок.

Зрозуміло, для проведення таких масштабних робіт приватні садиби інвесторам доведеться викуповувати і зносити. Це вже зараз викликає занепокоєння жителів цього району. Зокрема, на міськраду прийшла група мешканців з питанням до автора проекту: що буде з їх власністю? Чому в проекті не позначено майбутнє їхніх будинків, гаражів, інших будівель?

Архитекторы представили проект застройки - фото: gorod.dp.ua