“Суддя часів Януковича Басалаєва створює перешкоди не лише місцевому самоврядуванню, а й Міністерству оборони”

05.07.2023 20:07   -

Колишня суддя з епохи Януковича намагається отримати контроль над українським бізнесом, який співпрацює з державою, з метою особистої вигоди. Вона також намагається контролювати місцеве самоврядування, що фактично означає втручання в процес відновлення інфраструктури регіонів і серйозне ускладнення життєдіяльності громад під час воєнного часу. Крім того, такі дії унеможливлять Міністерству оборони України співпрацю з вітчизняними постачальниками.

Голова Держаудитслужби Алла Басалаєва подала на розгляд законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо перешкоджання діяльності органу державного фінансового контролю».

Що це означає?

Держаудитслужба прагне здійснювати контроль над процесом укладання та виконання прямих договорів. Вони вважають, що приватні компанії, постачальники та будь-який український бізнес повинні співпрацювати з державними органами на різних рівнях, не отримуючи при цьому прибутку.

«В українському законодавстві завжди можна знайти зачіпку, яка поставить під загрозу який-небудь важливий процес. Це я кажу як професійний юрист. Коли це стосується оборони — це небезпечно. І не тільки оборони. Сьогодні заборонили українському бізнесу отримувати прибуток, а завтра заборонять отримувати західну зброю і почнуть пред’являти за це претензії. Зараз вимагають повернути гроші — завтра змусять повернути HIMARS і Leopard. Ми можемо захлинутися у формалізмі й зупинитися», — Олексій Резніков, міністр оборони України в інтерв’ю Forbs.

Обурені й волонтери

«Це перехід у тінь бізнесів, які працюють із державою. І першими, хто постраждає від ваших дій, будуть Збройні сили України, а потім усі ми — громадяни України. І це питання підриву обороноздатності країни!!!» — Дана Ярова, волонтерка, членкиня Громадської антикорупційної ради.

Після масштабного вторгнення, центральна влада, місцеве самоврядування та бізнес спільно працюють над оптимальною концепцією надання допомоги на передовій та забезпечення життєдіяльності віддалених від лінії фронту міст. Однак, деякі особи намагаються знайти шляхи особистого збагачення за рахунок цих зусиль. Наслідки таких дій можуть призвести до втрати державності для українського народу.