Суд заборонив продавати дніпропетровський храм приватній компанії

04.03.2015 23:02   -
Автор:

4 березня Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення на користь громади міста.
Про це повідомляе активіст ГО «Майдан Січеслав» Сергій Філіпенко у своєму блозі на сайті видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Сьогоднішнє засідання стало черговою невеличкою перемогою громади – суд своїм рішенням частково задовольнив апеляційну скаргу релігійної Громади «Парафії Святого Пантелеймона» Дніпропетровсько-Запоріжської єпархії Української автокефальної православної церкви та скасував рішення Дніпропетровської обласної ради, № 530-22/ХХІІІ від 19 березня 2002 року, щодо продажу нежитлової будівлі за адресою: місто Дніпропетровськ, вулиця Короленка, 20А – Хрестовоздвиженського храму, приватній компанії «ГЕД Інвест», – пише активіст.
Нагадаємо, по вулиці Короленка 20а знаходиться напівзруйноване приміщення святині. Ще в 1918 р Московський патріарх Тихон дарував Української Церкви автономію. З цього часу Хрестовоздвиженський храм належав УАПЦ. Але вже в 1944 р за розпорядженням депутатів міської ради, громада Української Автокефальної Православної Церкви звільнила приміщення для громади Руської Православної Церкви Патріаршої Орієнтації. Однак храм так і не передали. З цього часу, приміщення використовувалося під склад. А з 1952 р, в будівлі діяв зварювальний технікум.
Для переобладнання церковного приміщення під потреби навчального закладу, його поділили на чотири поверхи. Пізніше, через неправильні будівельних робіт, підлоги звалилися. Тому, в 1982 г храм закрили на реставрацію, але судячи з усього, вона і не починалася. Напівзруйнована церква так і пустує.