Суд відпустив Порошенка

19.01.2022 17:56   -

Печерський районний суд на засіданні 19 січня обрав запобіжний захід пʼятому президенту, народному депутату «Європейської солідарності» Петру Порошенку у вигляді особистого зобов’язання. Запобіжний захід обрали в рамках справи про держзраду та сприяння діяльності терористичних організацій. 

Про це йшлося на судовому засіданні щодо обрання запобіжного заходу.

Порошенко повинен здати паспорти для виїзду за кордон, не відлучатися з Києва чи Київської області без дозволу слідчого, прокурора або суду та з’являтися на виклик слідчого, прокурора або суду.

П’ятий президент Петро Порошенко, якому Печерський суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, заявив, що не радіє цій перемозі, бо “божевільний сценарій Зеленського-неадеквата ще не завершений”.

На думку сторони захисту, матеріалів для ухвалення рішення у суді недостатньо. Адвокати клопотали про те, щоб не покладати на Порошенка жоден запобіжний захід.

Порошенко у заяві додав, що “дуже важливо, щоб Зеленський розумів, що доля перетворення в Януковича і проведення життя в Ростові – це не Сейшельскі острови”.  

Порошенко подякував журналістам, волонтерам, активістам і українцям і закликав усі “демократичні опозиційні сили об’єднатися  для відсічі російської агресії”. 

Прокурори запросили в суду утримання Порошенка під вартою строком на два місяці. На основі ймовірних завданих збитків у справі та тяжкості злочину заставу в клопотанні визначили в розмірі 1 млрд грн.

20 грудня Державне бюро розслідувань повідомило Петру Порошенку про підозру в державній зраді та сприянні терористичним організаціям у рамках справи про злочинну схему постачань вугілля з тимчасово окупованих територій.

Слідство передбачило обрання запобіжного заходу нардепу в день його повернення до України, але суд перенесли на 19 січня.

ДБР оприлюднило ймовірну схему закупівлі вугілля для українських електростанцій в ОРДЛО у 2014-2015 роках. У розслідуванні фігурують п’ятий президент України Петро Порошенко, ексміністр енергетики Володимир Демчишин, нардеп Віктор Медведчук.