Суд у Дніпрі вирішив не карати осіб, які вивели з Аульського водоводу десятки млн грн

24.04.2019 10:45   -
Автор:

29 березня 2019 року Індустріальний районний суд Дніпра задовольнив клопотання адвоката низки осіб, які замішані у виведені з Аульського водоводу десятків мільйонів гривень протягом 2013-2014 років, та звільнив їх від кримінальної відповідальності.
Відповідна постанова опублікована в Єдиному державному реєстрі судових рішень, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на “Дніпроград“.
Як йдеться у матеріалах справи, у далекому 2013 році Аульский водовід заборгував перед ДТЕК понад 30 мільйонів гривень за електроенергію.
Внаслідок чого енергопостачальник подав позов до суду. Після низки засідань сторони знайшли компроміс у вигляді мирової угоди.
За цією угодою поручителем Аулського водоводу перед ДТЕКом виступило ОКП “Електромережі Південне”, яке отримало право передавати майно комунального підприємства у власність енергопостачальника й таким чином розраховуватися з ним за спожиту електроенергію.
Таким чином ДТЕКу було передано низку інфраструктурних об’єктів водоводу на суму більше 30 мільйонів гривень. Не дивлячись на це, “Електромережі Південне” виставили перед Аульським водовом кредитні забов’язаності на вищезгадану суму.
Після цього слідство встановило, що тодішній директор Аульського водоводу використовуючи фіктивні реквізити разом із низкою співучасників почали передавати цінні папери нібито у власність “Електромережі Південне”. Спочатку було виведено “Дніпроводоканальських векселів” на загальну суму 8 мільйонів гривень.
Ці векселі, як і наступні, перейшли в руки невстановлених осіб. Варто зауважити, що всі дії директор здійснював без погодження територіальної громади.
Згодом Аулський водовід випустив власні векселі на суму 22 мільйона гривень і за такою ж схемою вивів у руки невідомих.
Здійснивши зазначені дії, керівництво Аулського водоводу відзвітувалося про погашення кредитних забов’язань перед “Електромережі Південне”.
Також через деякий час директор комунального підприємства безпідставно перерахував на банківські рахунки ТОВ “Рантьє-Днєпр” грошові кошти в розмірі 15,3 млн. грн.
Слідство встановило, що своїми діями тодішній директор Аульського водоводу та його “партнери” завдали шкоди територіальній громаді Дніпропетровської області на суму 23 мільйона гривень.
Варто зауважити, що останнє безпідставне перерахування коштів з бюджету Аульського водоводу відбулося у грудні 2014 року.
Втім, 29 березня Індустріальний суд Дніпра в особі колегії судів – головуючої судді Ігнатенко В.В та суддів – Бєльченко Л.А., Шофаренко Ю.Ф. виніс рішення про звільнення керівника Аульського водоводу та інших фігурантів справи від кримінальної відповідальності у зв’язку із строком давності здійснення правопорушення.
Проте, наразі в Україні встановлено, що строк давності – це рівно 5 років з моменту здійснення злочину. Як вже було зазначено, останнє протиправне діяння було здійснено в грудні 2014 року. Тобто, станом на 29 березня 2019 року строк давності ще не пройшов.
Таким чином, суд вирішив на 8 місяців раніше, ніж зазначено у законі, звільнити підсудних від відповідальності. Фактично люди, які протягом двох років виводили з Аульського водоводу десятки мільйонів гривень, залишаться непокараними за вчиненні дії.
Відомо, що нинішнє керівництво комунального підприємства не збирається миритися з такими рішеннями суду і вимагає притягнути злочинців до відповідальності.