Суд скасував статус російської мови як регіональної в Одеській області

05.12.2020 13:16   -

Регіональний статус російської мови в Одеській області було скасовано. Таке рішення вчора, 3 грудня, ухвалив Одеський окружний адміністративний суд, – повідомляє прес-служба суду.

Суд встановив, що у 2012 році Одеська обласна рада ухвалила рішення про регіональний статус російської мови, посилаючись на закон “Про засади державної мовної політики”, який у лютому 2018 року був визнаний неконституційним.

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов громадського діяча Святослава Літинського, який міг стати мовним омбудсменом країни, щодо скасування рішення Одеської обласної ради про надання російській мові статусу регіональної. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

Львівський активіст Літинський через суд домігся скасування регіональної  російської мови в Одесі

“Два роки ми стукали в ці двері… і вони відчинилися! В Одеській області (рішення облради) – скасовано регіональну мову. Вчора відповідне рішення виніс Одеський окружний адміністративний суд“, – написав Літинський на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, відтепер “усе посилання на рішення обласної ради про впровадження регіональної мови є нікчемними”.

Літинський також додав, що раніше “ми вже домоглися скасування регіональної мови в місті Одесі”.

ЄС і Канада закликали Раду уникнути поспішного реформування ВККС і  Верховного суду - Тексти.org.ua

Як повідомлялося, в листопаді уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до новообраних депутатів місцевих рад щодо необхідності скасувати рішення про функціонування регіональних мов. За його словами, попри те, що закон “Про засади державної мовної політики” визнано неконституційним ще в лютому 2018 року, рішення окремих обласних, міських, сільських і селищних рад у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Херсонській і Чернівецькій областях досі не скасовані.

Омбудсмен нагадав, що згідно з частиною 7 статті 1 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який набув чинності 16 липня 2019 року, статус української мови як єдиної державної передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

“Усі органи державної влади та місцевого самоврядування мали в шестимісячний термін з дня набрання чинності цим законом забезпечити приведення своїх нормативних актів у відповідність. Проте окремі органи місцевого самоврядування досі цього не зробили, а в деяких з них діловодство і навіть ухвалення рішень здійснюється регіональною мовою, що є прямим порушенням чинного законодавства”, – наголосив Кремінь.

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов Першого заступника прокурора Одеської області, визнав протиправним та нечинним рішення Одеської обласної ради про встановлення в Одеській області регіональної мови – російської.
  Судом встановлено, що 15.08.2012р. Одеська обласна рада прийняла рішення № 578 «Про заходи щодо імплементації положень Закону України «Про засади державної мовної політики» на території Одеської області», яким визначено, що на території Одеської області поряд з українською мовою як державною поширеною є російська мова як регіональна та до неї застосовуються заходи, спрямовані на використання регіональних мов, що передбачені у Законі України «Про засади державної мовної політики».
  Оскільки Конституційний Суд України визнав Закон України «Про засади державної мовної політики» таким, що не відповідає Конституції України.
  Отже, виходячи з вищевикладених обставин суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.
  З повним текстом рішення можна знайомитись за посиланням: Єдиний державний реєстр судових рішень.