Суд оштрафував латвійську авіакомпанію за польоти над Кримом без українського дозволу

30.09.2021 16:53   -

Господарський суд Київської області наклав штраф на латвійську авіакомпанію PRIMERA AIR NORDIC, яка літала над Кримом та Чорним морем без дозволу України.

Про це пише прокуратура АР Крим та Севастополя у своєму Facebook.

«Рішенням Господарського суду Київської області задоволено позовну заяву прокуратури АР Крим та м. Севастополя до авіакомпанії «PRIMERA AIR NORDIC» про стягнення заборгованості за надані їй аеронавігаційні послуги у повітряному просторі України, зокрема, над Чорним морем, загальною сумою близько 150 тисяч грн», — йдеться у повідомленні.

Там зазначили, що наразі прокуратурою встановлено 7 авіакомпаній, які порушували правила та заборгували Україні близько 7 млн гривень.

Сама ж компанія збанкрутувала та припинила свою діяльність у 2018 році.

Загалом, в результаті пред’явлення зазначених позовів, одна з авіакомпаній Об’єднаних Арабських Еміратів у повному обсязі сплатила заборгованість на суму 3 719 843 гривень, а також два позови прокуратури автономії були задоволені судом на загальну суму у понад 250 тисяч гривень.

“Варто зазначити, що пред’явлення позовів обумовлено необхідністю забезпечити стабільність функціонування об’єкту державної власності, що має стратегічне значення для економіки та безпеки України, необхідності виконання взятих державою на себе обов’язків за Конвенцією про міжнародну цивільну авіацію 1944 року, щодо належного здійснення аеронавігаційного обслуговування повітряних суден та гарантування безпеки повітряного простору”.

У вересні 2020 року прокуратура повідомляла, що суди заарештували понад 60 літаків, які незаконно літали на анексований півострів.

У січні 2021 року Кабінет міністрів ввів санкції проти низки російських авіакомпаній за польоти в окупований Крим.