Сучасні зупинкові комплекси й рухомий склад: транспортну інфраструктуру Дніпра роблять доступною

17.05.2021 18:15   -

У Дніпрі транспортну інфраструктуру розвивають за стандартами безбар’єрності та інклюзивності. Це й облаштування сучасних зупинкових комплексів, оновлення рухомого складу. На сьогодні по місту встановлена 171 сучасна зупинка: 158 автобусних/тролейбусних і 13 трамвайних. Нові зупинки – це підвищений майданчик для посадки/висадки пасажирів, занижені під’їзди до зупинки, спеціальні стовпчики та урни-відбійники для підвищення рівня захисту пасажирів, тактильна плитка тощо.

«Наприклад, на 13 нових трамвайних зупинках підійнята платформа на 25 сантиметрів. Окрім навісу з місцями для сидіння, традиційно зупинки викладені тактильною плиткою для пасажирів із проблемами зору, облаштовані аудіовізуальним інформаторами за маршрутною мережею. Загалом платформи – зручні для пасажирів, зокрема маломобільних, з інвалідністю, людей похилого віку, а також для матусь з візочками. Крім того, такі платформи необхідні для нових сучасних трамваїв із низькою підлогою, які у перспективі місто планує закуповувати. Наразі випробовуємо новий трамвай «Татра» із низькою підлогою, що цілком відповідає нормам інклюзивності. Випробовування проходить по вул. Робочій, де якраз найбільше побудовано нових трамвайних зупинок (9)», – розповів під час виїзної пресконференції 17 травня спеціаліст сектору контролю та моніторингу департаменту транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради Іван Васючков.

Представник департаменту також додав, що цього року у планах оновити ще 10 автобусних/тролейбусних зупинок.

За словами заступника директора з експлуатації КП «Дніпровський електротранспорт» Володимира Сусленкова, за останні чотири роки тролейбусний парк у місті оновлено на 50 %: «З’явилося 96 нових тролейбусів із низькою підлогою, кондиціонерами, пандусами. Вони цілком пристосовані для перевезення маломобільних пасажирів: відповідні місця у салоні, покажчики, ремені безпеки тощо. Нові тролейбуси рівномірно розподілені, тобто працюють на кожному з 21 маршруту».

Водій Євген Руденко працює на новенькому тролейбусі на маршруті № «кільце Б».

«Працювати на новенькій машині зручно, у неї плавний хід, сучасні комфортні умови в салоні як для водія, так і для пасажирів. На зупинці за необхідності під’їжджаємо ближче до бордюру, «нахиляємо» тролейбус і відкриваємо пандус», – розповів чоловік.

Пенсіонерка Людмила Миколаївна постійно пересувається трамваями й тролейбусами.

«За останні роки електротранспорт став дуже зручним, працює за графіками. Оновлені тролейбуси, трамваї, в яких комфортно пересуватися. На нових зупинках теж зручно чекати. Є навіси, можна присісти, інформаційні табло, що сповіщають про прибуття трамвая чи тролейбуса. А також спеціально підійняті бордюри, з яких зручно заходити у транспорт», – підкреслила дніпрянка.