«СтопКор» звернувся до СБУ щодо запобігання катастрофи на Дніпропетровщині

01.06.2018 17:30   -
Автор:

Представники ГО «Стоп Корупції» подали до правоохоронних органів заяви, у яких просять вжити запобіжних заходів щодо недопущення техногенної катастрофи на Дніпропетровщині. Зазначимо, мова йде про передачу в управління приватній фірмі небезпечного хімічного об’єкту – Аульської хлоропереливної станції.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на «СтопКор».
Звернення щодо загрози техногенної катастрофи були передані до Генеральної прокуратури, Служби безпеки України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

«На підставі проведеного громадсько-журналістського розслідування, нами виявлені факти вчинення злочинів та, як наслідки, передумови до настання техногенної катастрофи в Дніпропетровській області, що загрожує життю та здоров’ю сотень тисяч місцевих мешканців та хімічним забрудненням великої території» – звертаються до правоохоронців правники ГО.


«КП «АХС» – потужне хімічне підприємство по виробництву рідкого хлору, один з найнебезпечніших об’єктів з точки зору техногенних катастроф та небезпеки життю тисяч людей. На підприємстві може знаходитись одночасно до 275 тон хлору. Монополіст по виробництву хлору східного регіону України. Постачає хлор для очищення води на Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Запорізьку та інші області Східної України.
Хлор – бойова отруйна речовина, яку почали використовувати в бойових діях ще під час першої світової війни. Вдихання хлору призводить до хімічного опіку дихальних шляхів, спазму бронхів. Можлива миттєва смерть. У менш важких випадках отруєння відчувається різь в очах, сльозотеча, біль у грудях і болючий кашель, слинотеча, нудота, блювота, пронос. Можливий розвиток важкої пневмонії або токсичного набряку легень.
Зважаючи на викладене, з точки зору диверсійних спрямувань КП «АХС» – один з найпривабливіших об’єктів Дніпропетровської області, тим більш що поруч знаходиться зона АТО з терористичними формуваннями.
Цілісний майновий комплекс «АХС» до 2011 року належав Комунальному підприємству Дніпропетровської обласної державної адміністрації «Аульська хлорпереливна станція».
В результаті посадових злочинів та дій корупційного характеру з боку керівництва Дніпропетровської ОДА та обласної ради, цілісний майновий комплекс «АХС» 17.06.2011р. був наданий Дніпропетровською обласною радою в оренду на 49 років приватній, нікому до цього не відомій, компанії ТОВ «Аульська хлорпереливна станція», яка була створена з аналогічною назвою як і у КП з шахрайською метою, не мала ні персоналу, ні досвіду, ні необхідного обладнання для поводження з небезпечними шкідливими речовинами.
Крім цього, по напрацьованих до 2014 року контрактах та схемах, хлор постачається для очистки води до терористичних утворень «ДНР-ЛНР», що свідчить про фінансування тероризму та має ознаки злочину, передбаченого ст. 258-5 КК України» – йдеться далі у зверненні.
До того ж – передача ЦМК «АХС» в управління приватній компанії відбулась із порушенням законодавства у частині нарахування орендної ставки, яку було зменшено з 10 до 5 відсотків, що нанесло бюджету втрат щонайменше на 15 млн. гривень – зазначають у своєму зверненні правозахисники «Стоп Корупції».
Й підсумовують: «Злочинні дії осіб, які прийняли рішення та сприяли передачі ЦМК «АХС» в оренду шахрайському ТОВ «АХС» загрожують національній безпеці України, носять корисливий характер та можуть призвести до настання надзвичайних подій та техногенних катастроф. Через відсутність належної охорони «АХС», присутня велика ймовірність диверсійних актів на даному об’єкті».