Старт місії на Марс: запуск американського марсохода Perseverance відбудеться 30 липня о 14:50 – ТРАНСЛЯЦІЯ українською

30.07.2020 11:32   -
Автор:

Запуск марсохода запланований на сьогодні о 14:50 за київським часом.

Американське космічне агентство NASA повідомило дату запуску космічного корабля, який доставить на Червону планету марсохід «Perseverance»(«Наполегливість»).

Модуль, де розміщений марсохід вже прикріплений до ракети-носія Atlas V (розробники Lockheed  Martin та Boeing) і знаходиться на стартовому майданчику на мисі Канаверал (Флорида, США).

Марсохід «Perseverance», назву якому дав семикласник з США, буде шукати ознаки життя та води на Марсі, а також збирати зразки каменів та ґрунту, які, як зазначає NASA, можливо будуть доставлені  в спеціальних контейнерах на планету Земля. Ця місія також повинна допомогти у підготовці старту людини на Марс, яка вже триває.

“Наполегливість” також перевірить нові технології для майбутніх робототехніків та людських місій на Червону планету. Це включає автопілот для запобігання небезпекам під назвою Terrain Relative, навігацію та набір датчиків для збору даних під час посадки (вхід на Марс, спуск та посадка приладів). Нова автономна система навігації дозволить марсоходу  швидше їхати по складній місцевості. Основна система живлення марсохода – багатомісійний радіоізотопний термоелектричний генератор (MMRTG), наданий Міністерством енергетики США. Він використовує тепло від природного розпаду плутонію-238, який генерує електрику.

Місце «примарсення» марсоходу вже визначено – це Кратер Джезеро, який  має ширину 45 кілометрів і розташований на західному краю Рівнини Ісіди — гігантського басейну на північ від марсіанського екватора, утвореного в момент, коли космічне тіло вдарилося об поверхню Марса. У 2019 році NASA опублікувало знімок кратера Джезеро (Jezero).


Крім різноманітних наукових систем, на борту марсохода також розміщений невеликий вертоліт, який, як вважають вчені, зможе літати над марсіанським ґрунтом, повідомляється на сайті NASA.

Місце запуску: станція ВПС Кейп Канаверал, штат Флорида.

Посадка: 18 лютого 2021 року.

Місце посадки: Кратер Jezero, Марс.

Тривалість місії: щонайменше один рік Марса (приблизно 687 земних днів).

«Наполегливість» буде нести сім інструментів революційних наукових відкриттів і перевіряти нові технології на Червоній планеті:

• Mastcam-Z, вдосконалена система камер з можливістями панорамних та стереоскопічних зображень з можливістю збільшення. Інструмент також визначить мінералогію поверхні Марса і допомагати в роботі  – Джеймс Белл, штат Арізона Університет у Темпе.

• SuperCam, прилад, який може надавати зображення, аналіз хімічного складу та мінералогії на відстань – Роджер Віенс, Лос Національна лабораторія Аламоса, Лос-Аламос, Нью-Мексико.

• Планетний прилад для рентгенівської літохімії (PIXL), Рентгенівський флуоресцентний спектрометр з високою роздільною здатністю візуалізатор для відображення тонкомасштабної елементарної композиції Марсіанські поверхневі матеріали. PIXL забезпечить такі можливості, які дозволяють більш детально виявити та проаналізувати хімічні речовини елементів, ніж будь-коли раніше – Ебігейл Елвуд, лабораторія реактивного руху НАСА в США Пасадена, Каліфорнія.

• Сканування житлових середовищ за допомогою Raman & Люмінесценція для органіки та хімічних речовин (SHERLOC), спектрометр, який забезпечить точне зображення та використовує ультрафіолетовий (УФ) лазер для картування мінералогії та органічних сполук. SHERLOC стане першим УФ-Раманом спектрометр вилетить на поверхню Марса і забезпечить додаткові вимірювання з іншими приладами. SHERLOC включає колір високої роздільної здатності камера для мікроскопічного зображення поверхні Марса – Лютер Бігл, JPL.

• Експеримент з використання ресурсів кисню Марса (MOXIE), демонстрація технологій, яка дасть кисень з марсіанського атмосферного вуглекислого газу. Якщо буде успішно, технологія MOXIE може бути використана майбутнім астронавти на Марсі спалюють ракетне паливо для повернення на Землю – Майкл Хехт, Массачусетський технологічний інститут, Кембридж, Массачусетс.

• Аналізатор екологічної динаміки Марса (MEDA), датчики, які забезпечують вимірювання температури, швидкість і напрямок вітру, тиск, відносну вологість повітря, розмір і форму пилу – Хосе Родрігес-Манфреди, Центр Астробіології, Інститут Національний Техніка Аероспеціаліс, Іспанія.

• Радіолокаційний апарат для експерименту на Марсі на підземних поверхнях (RIMFAX), наземний проникаючий радар, який забезпечить сантиметрову шкалу роздільної здатності геологічної структури шарів планети на глибині під поверхнею – Свен-Ерік Гамран, Норвезька організація оборонних досліджень.

Автор – Боніфацій