США та Німеччина домовилися про захист України, у разі масштабного наступу РФ або використання нею енергії як зброї, а також про інвестиції в нашу енергетичну незалежність

22.07.2021 14:40   -

У Європейській комісії прокоментували ухвалені домовленості між США та Німеччиною стосовно газопроводу «Північний потік – 2». Там зазначили, що готові сприяти укладенню нової транзитної угоди між Україною та РФ, – заявив представник Єврокомісії Тім Макфі.

Він зазначив, що ЄК взяла до уваги ухвалені домовленості та вітає зобов’язання Німеччини дотримуватися правил ЄС під час експлуатації газопроводів. Також Єврокомісія вважає Україною надійним партнером у питанні транзиту газу і готова долучитися до перемовин.

«Україна — надійна транзитна країна, і ЄС сприяв укладенню теперішньої транзитної угоди, дія якої завершується у 2024 році. Ми готові сприяти переговорам про продовження транзитної угоди», — пояснив він.

За словами представника ЄК, ці домовленості будуть обговорені між країнами-членами, щоб гарантувати, що «будь-які заходи будуть добре скоординовані». Також це питання обговорять і з Україною.

У спільній заяві, де викладаються деталі угоди, зазначається, що Вашингтон і Берлін “єдині у своїй рішучості притягнути Росію до відповідальності за свою агресію та злочинну діяльність шляхом накладення витрат за допомогою санкцій та інших інструментів”.

Якщо Росія спробує “використовувати енергію як зброю або вчинити подальші агресивні дії проти України”, Німеччина вживатиме заходів самостійно і наполягатиме на діях ЄС, включаючи санкції, “з метою обмеження можливостей російського експорту до Європи в енергетичному секторі,” – йдеться у заяві.

У ньому не було детально описано конкретні дії Росії, які могли б спричинити такий крок. “Ми вирішили не надавати Росії дорожню карту з точки зору того, як вони можуть ухилитися від цього зобов’язання відштовхуватися”, – сказав високопоставлений представник Державного департаменту журналістам, висловившись на умовах анонімності.

“Ми також будемо прагнути притягнути будь-які майбутні уряди Німеччини до відповідальності за зобов’язання, які вони взяли на себе в цій галузі”, – сказав чиновник.

Відповідно до угоди, Німеччина “використає всі наявні важелі”, щоб продовжити на 10 років російсько-українську угоду про транзит газу, джерело основних доходів для України, термін дії якого закінчується в 2024 році.

Німеччина також внесе щонайменше 175 мільйонів доларів у новий “Зелений фонд для України” на 1 мільярд доларів, спрямований на поліпшення енергетичної незалежності країни.

У Німеччині члени екологічної партії “Зелені” назвали заявлену угоду “гіркою невдачею щодо захисту клімату”, яка принесе користь Путіну та послабить Україну.

Представники адміністрації Байдена наполягають на тому, що трубопровід був настільки близьким до завершення, коли вступили на посаду в січні, що їм не вдалося запобігти його завершенню.

“Звичайно, ми вважаємо, що попередня адміністрація могла зробити більше”, – заявив американський чиновник. “Але, ви знаєте, ми робили все можливе з поганої руки”.

21 липня стало відомо, що США досягли домовленості з Німеччиною щодо «Північного потоку — 2». Передбачається, що Берлін буде домагатися від Росії продовження транзиту газу через Україну на 10 років. Також у Німеччині зобов’язалися вживати заходів у разі якщо Росія почне використовувати газ як спосіб тиску на Україну. Окремим пунктом також вказана масштабна фінансова допомога Україні для модернізації української ГТС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і голова польського МЗС Збігнєв Рау виступили зі спільною заявою, в якій заявили, що будуть разом працювати над протидією запуску російського газопроводу «Північний потік — 2». У заяві сказано, що рішення про будівництво труби створило політичну кризу, кризу в сфері безпеки і кризу довіри в Європі. Це несе в собі додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України і Центральної Європи.

Президент США Джо Байден заявив, що на завершальному етапі реалізації проєкту «Північний потік — 2» уже немає можливості зупинити його будівництво. Водночас Ангела Меркель зазначила, що ці домовленості не вирішують усіх проблем, але допомагають всім сторонам.