США подали до суду щодо конфіскації майна, пов’язаного з Коломойським та Боголюбовим

22.01.2022 09:28   -

Мін’юст США хоче конфіскувати нерухомість, придбану за незаконно отримані кошти з ПриватБанку.

США подали до Окружного суду Флориди цивільний позов щодо громадянської конфіскації майна, пов’язаного з Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим. На думку Міністерства юстиції США, варто конфіскувати нерухомість в Далласі, яка утримувалася та модернізувалася коштом шахрайства з ПриватБанком, – повідомляє екснардеп та член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко з посиланням на заяви Мін’юсту США.

Це вже четвертий подібний позов про конфіскацію. 

«Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, які володіли ПриватБанком, привласнили та обдурили банк на мільярди доларів. Ці двоє, ймовірно, отримали шахрайські кредити та кредитні лінії приблизно з 2008 по 2016 рік, коли схему розкрили й ПриватБанк націоналізували. Перш ніж переказати кошти в США вони відмивали частину злочинних доходів, використовуючи безліч банківських рахунків підставних компаній», – йдеться у всіх чотирьох позовах Мін’юсту.

У позовах йшлося про те, що громадяни США Мордехай Корф та Уріель Лабер, які були соратниками Коломойського та Боголюбова, діяли з офісів у Маямі. Вони створили мережу «Оптіма» для подальшого відмивання незаконно привласнених коштів та придбали нерухомість та підприємства по всій країні на сотні млн доларів.

В останньому позові стверджується, що кілька структур «Оптіми» використали прибуток від комплексу нерухомості CompuCom у Далласі для оплати модернізації та обслуговування будівель Stemmons Towers.

Optima Stemmons продала Stemmons Towers у 2019 році, вторгувавши $6 млн. Мін’юст США хоче анулювати вексель та договір про довірче управління, пов’язані з цією угодою.

Попередній позов прокуратури США до Коломойського і Боголюбова стосувався незаконно привласнених коштів для покупки нерухомості в Огайо.

Коломойський і Боголюбов заявили, що подають інвестиційний позов проти Сполучених Штатів у відповідь на цивільні позови про конфіскацію активів.