США озброїть Україну на 125 мільйонів доларів, а решту – 150 млн, нададуть лише після прогресу оборонних реформ

02.03.2021 12:26   -

Пентагон оголосив пакет військової допомоги для України на 125 мільйонів доларів, включаючи два озброєні патрульні катери, які допоможуть країні захистити свої територіальні води від московського агресора, – повідомляє (AP).

“Ця акція підтверджує прагнення США забезпечити оборонну летальну зброю, щоб Україна могла ефективніше захищатися від російської агресії”, – заявив прес-секретар Пентагону і помічник міністра оборони зі зв’язків з громадськістю Джон Кірбі під час брифінгу з журналістами, – інформує insidedefense. Відставний контр – адмірал ВМС США за адміністрації США на чолі з президентом Бараком Обамою вже працював в Пентагоні на схожій посаді. Потім Кірбі керував прес-службою Держдепартаменту США.

Пакет “Ініціатива сприяння безпеці України” включає два додаткові озброєні патрульні катери Mark VI “для посилення спроможності України патрулювати та захищати свої територіальні води”, – йдеться у заяві Пентагону. На сьогодні Сполучені Штати передали Україні вісім патрульних катерів Mark VI.

Решта 150 мільйонів доларів військової допомоги, затвердженої Конгресом на 2021 бюджетний рік, не буде надана, доки Державні департаменти та оборона не зможуть підтвердити Конгресу, що Україна досягла “достатнього прогресу в ключових оборонних реформах цього року”, – заявили у Пентагоні.

“Департамент закликає Україну продовжувати проводити реформи, які посилюють цивільний контроль над військовими, сприяють підвищенню прозорості та підзвітності в оборонній промисловості та закупівлях, а також модернізують свій оборонний сектор в інших ключових сферах відповідно до принципів і стандартів НАТО”, – наголосив Пентагон у заяві.

Україна бореться з РФ, яка анексувала Кримський півострів у 2014 році та підтримала промосковських повстанців на сході України. Конфлікт, який триває вже сьомий рік, вбив понад 14 000 людей та зруйнував промислове серце України.

Окрім двох патрульних катерів Mark VI, Пентагон заявив, що надає радари для протидії артилерії; підтримка супутникових знімків та можливостей аналізу; та обладнання для забезпечення військово-медичної допомоги та процедур бойової евакуації.

Нагадаємо, що імпічмент колишнього президента Дональда Трампа у грудні 2019 року був зосереджений на твердженнях, що він зупиняв військову допомогу Україні.