США готові підтримати Україну грішми, зброєю та санкціями

22.04.2021 17:30   -

Комітет у закордонних справах Сенату США в середу, 21 квітня, схвалив законопроєкт про “безпекове партнерство з Україною”, який передбачає збільшення об’єму американської військової допомоги для України, – повідомляє інформаційне агентство Reuters, документ було схвалено усним голосуванням.

Посол України у США Оксана Маркарова на своїй сторінці у Facebook зазначила:

“Цей законопроєкт є вкрай важливим і своєчасним в умовах ескалації агресивної поведінки Росії щодо України і нарощування військової присутності на кордоні та в окупованому Криму”.

Згідно з повідомленням, законопроєкт авторизує надання Україні щорічної військової допомоги розміром у 300 мільйонів доларів США. При цьому надання 150 мільйонів доларів має відбуватися за виконання попередніх умов.

 У законопроєкті також рекомендується призначити спеціального представника США з питань України.

Законопроект містить поправку від сенатора-республіканця Теда Круза, яка вимагає від Державного департаменту визначити, чи підпадають 20 кораблів, в тому числі “Академік Черський”, “Умка” та “Еррійт”, під санкції США за допомогу в будівництві газопроводу “Північний потік-2” – Російський газ до Німеччини по дну Балтійського морем. 

Газогін, очолюваний російською державною газовою компанією “Газпром” та її західними союзниками, обійде Україну, позбавивши її транзитних зборів на мільярди доларів і, можливо, спровокує масштабну московську агресію. Байден заявив, що трубопровід – це погана угода для Європи, але проект виконаний приблизно на 95%.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вже привітав рішення сенаторів у своєму Twitter. “США – надійний друг і союзник. Очікуємо швидке ухвалення документа в Конгресі”, – зазначив він.

Для остаточного ухвалення законопроєкт мають підтримати Палата представників та Сенат, а пізніше документ має підписати президент США Джо Байден.