Спортсменам готуватися! Олімпіада відбудеться, але без іноземних глядачів

10.03.2021 08:49   -

Японський уряд вирішив виключити зарубіжних глядачів з участі в літніх Олімпійських і Паралімпійських іграх у Токіо в рамках зусиль, спрямованих на запобігання розповсюдженню нового коронавірусу, – повідомляє japantimes.

Очікується, що уряд та японський оргкомітет літніх ігор проведуть дистанційну зустріч з Міжнародним олімпійським комітетом та двома іншими органами, можливо, наступного тижня, щоб прийняти офіційне рішення з питань закордонних відвідувачів.

Уряд дійшов висновку, що запросити шанувальників з-за кордону неможливо, враховуючи занепокоєння серед японської громадськості щодо коронавірусу та той факт, що в багатьох країнах були виявлені більш заразні штами коронавірусу.

Японія продовжує принципово зупиняти нові в’їзди іноземних громадян, оскільки уряду потрібно більше часу, ніж спочатку передбачалося, щоб зупинити кількість заражень з початку січня, коли в Токіо воно досягло піку – понад 2500 випадків на день.

З прийняттям рішення уряду також доведеться переглянути свою стратегію зростання економіки, враховуючи, що сподівання на іноземних туристів щодо відродження японської економіки були високими, особливо до того, як ігри були відкладені на один рік через спалах вірусу.

Хоча однорічне перенесення ігор призвело до того, що витрати зросли до мінімум 1,64 трлн. євро (15 млрд. доларів), оргкомітет розраховував заробити 90 млрд. євро за рахунок продажу квитків.

Тепер комітету потрібно продовжити повернення коштів іноземним власникам квитків, окремо розглядається, що робити із іноземними глядачами, яких запросять корпоративні спонсори ігор.

Вже продано близько 4,45 мільйона квитків, з яких на сьогодні подано близько 810 000 прохань про повернення грошей.

3 березня представники п’яти організаційних органів, до яких входять також Міжнародний паралімпійський комітет та уряд столичного Токіо, домовились прийняти рішення щодо закордонних глядачів до кінця цього місяця.

“Ми б дуже хотіли, щоб люди з усього світу прийшли на повний стадіон, але якщо ми не готові прийняти їх, а медична ситуація в Японії не буде досконалою, це завдасть великих неприємностей і зарубіжним відвідувачам”, – минулого тижня заявив журналістам президент японського комітету Хашимото.

Церемонію відкриття Олімпіади планують без глядачів взагалі.

Олімпійські ігри в Токіо повинні пройти з 23 липня по 8 серпня,  а потім Паралімпіада з 24 серпня по 5 вересня 2021 року.

У Міжнародному олімпійському комітеті раніше розглядали можливість проведення ігор без глядачів. Всього МОК розглядає 7 варіантів рішень, серед яких — допуск на трибуни лише японських уболівальників.

В естафеті Олімпійського вогню в Японії візьме участь найстаріша жителька планети — 118-річна Кане Танака.