Спорт – це не завжди здоров’я: у Китаї під час змагання загинули більше 20 спортсменів

27.05.2021 07:51   -

Двадцять один спортсмен загинув від переохолодження під час ультрамарафону в провінції Ганьсу на північному заході Китаю, – повідомляє Reuters.

Гонка на 100 км розпочалась у минулу суботу з мальовничого району на закруті річки Хуанхе, відомого своїми крутими скелями. Маршрут бігунів мав би пройти через каньйони та пагорби на посушливому плато на висоті понад 1000 метрів над рівнем моря. Змагання стартували о 9 ранку за місцевим часом із бігунами, одягненими у футболки та шорти. Близько опівдня в суботу гірську ділянку перегону вразив град, дощ і штормовий вітер, які спричинили різке падіння температури до 6 градусів за Цельсієм. Вітер був настільки сильний, що буквально розривав одяг на спортсменах.

Rescue workers work at the site where extreme cold weather killed participants of an 100-km ultramarathon race in Baiyin, Gansu province, China May 22, 2021. Picture taken May 22, 2021. cnsphoto via REUTERS

Деякі спортсмени, зваживши на погоду, повернули назад перед висотною ділянкою. Втім, знайшлись і такі, що продовжили шлях і наразили себе на небезпеку. Всього у змаганнях взяли участь 172 бігуна, а 151 учасник опинився у холодній пастці – через сильний дощ відбувся зсув грунту, який заблокував спортсменів у холодних горах. Попри зусилля рятувальників, у неділю 21 спортсмена було знайдено мертвими – вони загинули від переохолодження.

Цікаво, що на веб-сайті провінційних метеорологічних служб у четвер передбачалося “значне” зниження температури в більшості районів Ганьсу, але організатори заходу на це не зважили. Тому смерть спортсменів спричинила обурення громадськості в китайських соціальних мережах щодо дій місцевої влади та відсутності планування на випадок надзвичайних ситуацій.

На проведеному для преси брифінгу представники влади вклонилися і вибачилися, сказавши, що вони засмучені трагічною смертю бігунів, визнавши, що заслуговують на покарання.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу knr1-1110x662.png